GYÜMÖLCSFAGYLALT
Hozzávalók:
25-30 dkg friss vagy befőtt gyümölcs (málna, meggy, barack, eper, szeder, áfonya akár vegyesen), 2 dl tejszín, 25 dkg mascarpone sajt, 1 mokkáskanál citromlé (hogy a gyümölcs megőrizza a színét), ízlés szerinti és a gyümölcs savanyúságától függő mennyiségű porcukor vagy édesítőszer.
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk (ha befőttből készítjük, leszűrjük), a tejszínnel és a cukorral együtt botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük. (Az apró magvas gyümölcsöknél én át szoktam szűrni a turmixolt gyűmölcspépet, hogy a kis magok ne kerüljenek a fagyiba, de ez ízlés kérdése.) A gyümölcsös tejszínes krémhez hozzákeverjük a mascarponét és a citromlevet.
A krémet fagylaltgépbe öntjük, és fagylalttá keverjük.
Akinek nincs fagylaltgépe, az a mascarponés krémet kanalazza egy mélyhűtést bíró tálba, tegye mélyhűtőbe, és negyedóránként keverje át a kívánt állag eléréséig.
Tipp:
Ez a fagylalt kiváló házi jégkrém készítéséhez. Ezt megkönnyíti, ha beszerezzük az alábbi pálcikás jégkrémek készítéséhez való eszközt:
A fölső képen látható fagyi ezekből a gyümölcsökből készült:
Szerinted hány adag cukrászdai, bolti fagyiba, jégkrémbe kerül ennyi gyümölcs? Ezért érdemes hozzáfogni a fagyikészítéshez otthon: tudod, mi van benne, a legjobb alapanyagokat használhatod, nem kellenek színezékek, stabilizátorok, ízfokozók, csak a friss gyümölcs, a tejszín. Az így készült fagylalt íze pedig csodálatos.
Fagyi
(Kitti, 2012.06.22 21:45)