KARAMELL FAGYLALT
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg darabosra vágott dió, 1 evőkanál vaj.
Elkészítés:
10 dkg kristálycukrot 1 evőkanál vízzel elkeverve egy lábosban, kis lángon, állandóan kevergetve karamellizálunk (addig kevergetjük a tűzön, amíg mézszínű lesz). Mikor elérte a kellő színt, levesszük a tűzről, felöntjük a tejjel (vigyázat, lehet, hogy fröcsögni fog), aztán visszatesszük a tűzre, és nagyon kis lángon felolvasztjuk az alján keletkezett kemény cukorréteget. Egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül a tűzön, mert nagyon hajlamos kifutni. Ha elkezd fölhabzani, picit húzzuk le a tűzről, aztán tegyük vissza újra. Addig kell főzni, amíg a cukor teljesen föl nem olvad.
A tojássárgákat robotgép habverőjével habosra keverjük a maradék 5 deka cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt, és azzal is jól elkeverjük.
Mikor a cukor fölolvadt, kiveszünk a karamellből 3-4 evőkanálnyit egy külön edénybe, összekeverjük egy evőkanál vajjal és a dióval, aztán félretesszük.
A többi karamellhez vékony sugárban, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojásos tejszínt. Jól elkeverjük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc).
A besűrűsödött krémet hideg vízbe állítva kihűtjük. Aztán legalább 1-2 órára hűtőgépbe rakjuk (az sem baj, ha a hűtőben marad egy éjszakára), aztán fygalaltgépbe töltjük, és fagyit keverünk belőle. Amikor már majdnem teljesen megfagy, egy kanállal keverjük bele itt-ott (nem teljesen elkeverve, csak foltokban, sávokban) a félretett diós karamellt.
Akinek nincs fagylaltgépe, az egy mélyhűthető edénybe kanalazza bele a karamellás krémet úgy, hogy néha kanalaz közé egy kicsit a diós karamellből is. A krémet mélyhűtőben fagyassza meg.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kb. egy liter lesz belőle. Vagy egy picit kevesebb.
Mennyiség
(Szamóca, 2009.09.19 19:21)