KARAMELL KÉSZÍTÉSE SŰRÍTETT TEJBŐL
TEJKONZERVBŐL
Hozzávalók:
konzerv-, cukrozott, sűrített tej.
Elkészítés:
A tejkonzervet annyi vízben, amennyi bőven ellepi, a forrástól számított három órán át gyöngyözve forraljuk. Ezután a vízben hagyjuk lehűlni, csak lehűtve bontjuk fel.
Ilyen módon érdemes egyszerre több karamellt készíteni, mert felbontás nélkül a karamellizált tejkonzerv a szavatossági idején belül eltartható, süteménytölteléknek bármikor felhasználható, de önmagában is kitűnő édesség.
TUBUSOS SŰRÍTETT TEJBŐL
Hozzávalók:
35-40 dkg tubusos, cukrozott, sűrített tej, 10 dkg barna cukor (esetleg kristálycukor).
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverve csavaros tetejű, nagyon jól záródó befőttesüvegbe töltjük kb. 3/4 részig. (Nem árt, ha a befőttesüveg szájára ráteszünk 4-5 réteg alufóliát, mielőtt rácsavajuk a tetőt, hogy tényleg jól zárjon.)
A házi "tejkonzervet" annyi vízben, amennyi a benne levő sűrített tejet bőven ellepi, a víz forrásától számított három órán át gyöngyözve forraljuk úgy, hogy az elpárolgó vizet közben folyamatosan pótoljuk forró vízzel. Ezután az üveget a vízben hagyjuk lehűlni. (Nagyon vigyázzunk, hogy ép, véletlenül sem repedt üveget használjunk! A repedt üveg széttörhet főzés közben.)
KARAMELL HÁZILAG
Hozzávalók:
30 dkg cukrozott sűrített tej (tubusos, ami Magyarországon is kapható), 5 dkg barna cukor (ha nincs barnacukor, jó az egyszerű kristálycukor is), 5 dkg ízesítetlen vaj.
Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd egy hőálló edénybe, és mérsékelt tűzön állandóan kevergetve főzd addig, amíg a massza besűrűsödik és kezd elválni az edény oldalától. (Vigyázz, mert nagyon könnyen odaég.)