MASCARPONE-EPER KRÉM
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg mascarpone (itt találsz egy olcsó házi receptet: HÁZI KRÉMSAJT), 50 dkg eper, 25 dkg porcukor (az eper édességétől függően lehet több vagy kevesebb), 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor.
Elkészítés:
Az epret alaposan megtisztítjuk. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez.
25 dkg epret pépesítünk (ízlés szerint lehet turmixolni vagy csak villával szétnyomkodni), hozzákeverjük a cukor felét és a vaníliás cukrot, majd ebből az eperpépből és a mascarponéból laza krémet keverünk.
A pudingport simára keverjük 1 dl vízzel.
A maradék epret (egészben hagyva vagy ha nagyon nagyok a szemek, akkor felezve) a maradék cukorral és kb. fél dl vízzel föltesszük főni. Éppen csak addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a vízzel kikevert pudingport, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Közben vigyázva kevergessük, hogy ne törjenek össze túlságosan az eperszemek.
A besűrűsödött epret kihűtjük.
Ezután a mascarpone krémet és az eperöntetet rétegezve kelyhekbe vagy kis tálkákba adagoljuk. A legfelső réteg tetejét a félretett eperrel díszítjük.
Tipp:
Ugyanezt az édességet elkészítheted más gyümölccsel, pl. málnával, ribizlivel, áfonyával is.
Díszíthetjük a kelyheket tejszínhabbal is.
Ha a készítés után rögtön tálaljuk a krémet, a mascarponés epret lazíthatjuk némi fölvert tejszínhabbal.
A rétegezésnél tehetünk a kelyhekbe piskótadarabokat is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm, megcsináltam a leírtak szerint, kicsit több eperrel, és nem nagyon kevergettem a pudingot. Mindazonáltal nagyon finom lett; csak akkor lehet abbahagyni, amikor elfogy.
mascarpone-eper krém
(nmlss, 2012.06.05 23:33)Fincsi, de sztem simán elhagyható a pudingpor, helyette reszelt lime héj és lé mehet bele, ebből sűrű eperszószt lehet főzni, és ezt rétegezni. Nem hiányzik a keményítő belőle.. :)
mascarpone-eper krém
(Simon, 2014.06.07 18:04)