Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PADLIZSÁNKRÉMEK

2010.01.11

PADLIZSÁNKRÉM I.
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
két hámozott közepes padlizsán, egy édes zöldpaprika apró darabokra vágva, két lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy fej apróra vágott vöröshagyma, só, olivaolaj.

Elkészítés:
A kis kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, kis sóval olivaolajon gyakran kevergetve pépesre sütjük, pároljuk. Néha kis vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen. Addig kell sütni, amíg krémszerűvé válik (picit darabos marad). Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.

 

padlizsankrem-19-009-dd.jpg

 

 

PADLIZSÁNKRÉM II.


Hozzávalók:
1 kg padlizsánhoz 25 dkg piros színű, vastag húsú paprika, 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál ecet, 1 dl olivaolaj, só, örölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát villával megszurkáljuk, aztán forró sütőben egy órát sütjük. Ezután jeges vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat és a húsukat kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát (nem kell megsütni, csak éppen egy kicsit megfuttatni az olajon). Belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, hozzáöntjük a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve jól összefőzzük, amíg pépes masszát nem kapunk.

 

p1250546-dd.jpg

 

   

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán meghámozva és kockákra vágva, 25 dkg gomba (én vargányát és tuskógombát használtam), 3 db paprika csíkokra vágva (nagyon jó hozzá a kápia, de jó a kalidforniai paprika vagy a hagyományos sárga paprika is), 5-6 lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt bors, olivaolaj.

  

Kép


Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, gombával, kis sóval és borssal az olivaolajon gyakran kevergetve sütni kezdjük. A sütés elején öntöttem rá fél deci vizet, több nem kell, mert a zöldségek is levet eresztenek. A keveréket addig sütjük, pároljuk, amíg az összes leve elpárolog. Ez kb. 45-50 perc. Vigyázat, a végén már nagyon könnyen odaég! Mikor elfőtte a levét, merülő mixerrel kicsit pépesítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. A kihűlt krémet befőttesüvegbe töltjük és hűtőgépben tároljuk.  Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.
 

Kép

 

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

HUMMUSZ - csicseriborsókrém

AVOKÁDÓKRÉM

 

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY MARIKA KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
padlizsán, majonéz, apró kockákra vágott hagyma.

Elkészítés:
A padlizsánt héjával együtt felszeleteljük, és a sütöben kb. 200 fokon megsütjük. A héját lehúzzuk, és a padlizsán húsát villával összetörjük. Összekeverjük majonézzel és apró kockákra vágott hagymával és állni hagyjuk picit, hogy az ízek összeérjenek.

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY HILAD KÉSZÍTI

 

Villával megszurkálom a megmosott padlizsánt, és egészben beteszem a meleg sütőbe. Kb. 45 percig sütöm. Még melegen meghámozom, és bő olivalojjal (kb.20 kanálnyival) és 2-3 gerezd fokhagymával ízesítem. Merülőmixerrel pépesítem. Picit megsózom és megvárom míg kihűl. Én kétszersülttel szeretem.

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY ILDI KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.

Elkészítés:

A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.

 

Ildi padlizsánkrémjét én is kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tzatziki ( görög fehér szósz)

(Ildi, 2009.11.12 18:54)

250 g zsírszegény turó ( krémes, nem darabos)
150 g natur joghurt
1 kígyóuborka
3 evőkanál olivaolaj
ízlés szerint fokhagyma zúzva
só, bors, és egy kis citromlé
Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk.Közben összekeverjük a turót a jughurttal és atöbbi hozzávalóval, és a kinyomkodott uborkát is hozzáadjuk.Jól összekeverjük és 1 órára hütőbe tesszük ( letakarva :)Aztán megkostóljuk és ha kell utánfüszerezzük. Húsok mellé, grillhez nagyon finom.

Diós-mákos bejgli

(Ildi, 2009.11.12 18:42)

Ezt a receptet egy lapban találtam évekkel ezelött, sokáig friss marad és nem reped meg a teteje.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg főtt, áttört burgonya
25 dkg margarin
20 dkg cukor
csipetnyi só
1 dl tejföl
1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő.
Töltelékhez:
60 dkg mák, vagy dió
45 dkg cukor,melyet citrom vagy narancshéjjal, mazsolával, vaniliás cukorral rummal ízesíthetünk.
A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk ( a margarint összemorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a cukrot és aztán a többit)Három részre osztjuk.
A töltelékhez a cukrot kevés vízzel felfőzzük és hozzáadjuk az ízesítőket, ezután megtöltjük vele a lappá nyújtott cipókat, feltekerjük, a végét benyomkodjuk.Kizsírozott tepsibe tesszük és tojássárgájával megkenjük.Fél órát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben ( gáz)180 fokon 45 percig sütjük.
Megjegyzés: Ha a közepes méretű tepsiben sütjük, kijön belőle 4 bejgli.Kipróbáltam nagyon finom, főleg a narancs ízesítésű.

Raguleves II

(Ildi, 2009.11.12 18:18)

Hozzávalók:
1 csirkeaprólék
300 g zöldség
150 g gomba
200 g karfiol
1 hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2-3 gerizd fokhagyma
8-10 szem feketebors, só, örölt bors
1 csokor petrezselyem-
Az aprólékot feltesszük főni hideg vízbe.Ha forr le lehet szedni a barna habot.Hozzáadjuk a felaprított zöldséget,rózsáira szedett karfiolt,a hagymát, paradicsomot és paprikát egészben hagyjuk.A fokhagymát és a szemesborst teatojásba tesszük.1,5 l vízzel felengedjük.Ha minden puha, akkor kivesszük a levesből a paprikát, paradicsomot a teatojást és hagymát.Tetejére vágott petrezselymet szórunk és ízlés szerint őrölt borst.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.12 18:10)

Elfelejtettem megkérdezni a marha melyik részéből jó a leves? Mi nem szoktuk enni, mert valahogy nem kívánjuk, de egy angol nő szeretné tudni én meg nem tudtam válaszolni.Remélem te megoldod a problémát :) Köszönöm.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.12 18:06)

Köszönöm! Tudom, hogy jó dolog adni, én mindig segíteni akarok mindenkinek csak sokszor nem kérnek belőle. Azt mondják, hogy az ikrekre jellemző ez a mentalitás, nem tudom, én az vagyok. Azt becsülöm benned, hogy ha valaki ír neked, máris válaszolsz ez olyan ritka a mai világban, az egymással való törödés.
Pedig jó dolog....és hogy sok munka van evvel a honlappal azt nem is vitatom.
Most küldök még egy másik ragulevest, ez is finom, de nekünk az előző a kedvencünk. Meg van egy burgonyás bájgli recept, ezt évekkel ezelött találtam egy lapban azóta ezt sütjük, mert sokáig friss marad és nem reped meg a teteje. Most akkor neki is fogok írni.
Kellemes estét .

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.12 09:24)

Szia Ildi!
Gratulálok a receptjeid sikeréhez!
Ugye milyen jó érzés, hogy segítesz másoknak?
Én pont ezért csinálom ezt a honlapot. Iszonyú sok munka van vele, de amikor valaki azt mondja: "köszönöm a receptedet, elkészítettem a leírt ételt, és nagyon ízlett", akkor úgy érzem, megéri a honlapra fordított erő és idő.
Látod milyen jó, hogy most tőled is tanulnak a főzni szerető, főzéssel kísérletező olvasók!?

Szamócának

(Ildi, 2009.11.12 08:12)

Hát ha te nem szabad egyél húst, vagy akár ha vegetáriánus vagy,és azért, akkor tényleg készísd fele-fele arányban és meglátod milyen lesz. Én annyira boldog vagyok ma reggel, mert valaki kipróbálta a ragulevesemet és ízlett neki !!!!Csudajó kedvem lett tőle.....és ily vidáman indulok munkába.

Ildinek

(Szamóca , 2009.11.11 18:32)

Csak azért gondolkodom a kolbász-ügyön, mert ha az összesbe teszek kolbászt, akkor én nem tudok enni belőle. (vívódó fejecske)

Szamócának

(Ildi, 2009.11.11 18:28)

Valami finom kolbásszal, úgy az igazi.Egyszer akartam spórolni, olcsóbb kolbászt vettem és elrontotta az egészet. Képzelheted milyen mérges voltam. Meg lehetett enni, de nem volt az igazi :(

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.11 14:11)

Csak azon gondolkodom magamban, hogy kolbászosat csináljak, kolbász nélkülit vagy mindkettőt. :)))

Szamócának

(Ildi, 2009.11.11 14:06)

Igen, mondtad már és azóta is röpködöm a konyhában!:))
Amúgy most is nagyon szívesen :)örülok, hogy másokkal is megoszthatom a mi főzési szokásainkat.A rakott krumplit nagyon fogod így szeretni....remélem.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.11 09:49)

Ildi, mondtam már, hogy tündér vagy?!
Nagyon szépen köszönöm az új recepteket. A rakott krumplit így, tejesen biztosan kipróbálom én is.

Kedvenc tárkonyos ragulevesünk

(Ildi, 2009.11.08 15:04)

3-4 személyhez számítok kb. 250 g csirkemellet,2 kisebb póréhagymát, 4-5 répát, 1-2 gyökeret,3 tyukhúsleveskocka,1 kis borsókonzerv,4-5 db gomba.
A húst feldarabolom apró kockákra és kevés olajon addig pirítom míg fehér nem lesz. Aztán beleteszem a felkarikázott póréhagymát és tovább dinsztelem, de úgy hogy mindig egy gondolatnyi vizet öntök hozzá. Közben 1 liter vizet felforralok és beleteszem a 3 tyúkhúsleves kockát.Evvel a lével öntögetem fel a főzés közben. Ha a haygma már elég puha, hozzáteszem a felkarikázott répát és gyökeret. Ha ez is puhul jön bele a borsó és a feldarabolt gomba. Ha minden kész, akkor felöntjük annyi vízzel amennyire szükségünk van és készítünk egy tejfölös habarást. Ha a forró levesből belekeverünk a habarásba, nem rántódik össze amikor a levesbe öntjük. Beleszórunk 1-2 csipetnyi szárított tárkonyt. Felforraljuk és kész a finom, laktató leves.

rakott krumpli ahogy mi szeretjük

(ildi, 2009.11.08 14:54)

3-4 személyre készítem,kb.2-2,5 kg krumplit meghámozok és felszeletelem.Egy közepes méretű tepsibe teszek egy pár diónyi zsírt, vagy aki nem szereti olajat és belehelyezek egy réteg krumplit, rá tojást, kolbászt, megsózom, erre jön egy gondolatnyi olaj, vagy zsír, nem sok, mert az nem egészséges. Rá megint krumpli, tojás, kolbász , só tetejére a krumpli és 1 liter tej.Forró sütőbe helyezzük, és akkor kész amikor a tej majdnem eltünt a tepsiből.A tetejére lehet szalonna darabokat is tenni.Kb. 1 óra alatt kész.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.08 14:48)

Szia Szamóca!
Megkérdeztem a brassói násznagyomtól a padlizsánkrém receptjét ahogy ő készíti.
A padlizsánt nyilt lángon vagy parázson megsütjük, míg a bőre berepedezik. Rövid időre tálba tesszük és letakarjuk. Aztán megpucoljuk és fakéssel összevágjuk, míg teljenes pépes lesz.Aztán beleteszünk egy reszelt hagymát, pici cukrot , sót ízlés szerint majonézt, ki mennyivel szereti és a legvégén egy lehelletnyi ecetet.Olajjal nagyon jól habosra keverjük. Ha melegen keverjük bele az olajat, akkor jobban felveszi, finomabb lesz. Pirítossal, vagy friss kenyérrel és paradicsommal fogyszatjuk.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.06 16:51)

Nagyon szívesen. Ma ki fogom ptóbálni a sajtos magvas masnit, amit az oldalon találtam. Nekem nagyon szimpik
a sós sütemények és kiflik.Azt szeretném kérdezni, hogy az a sokminden ami az oldalon van, azt mind te sütötted és tetted fel ? Ez a mesterséged, vagy csak szereted mint én ?Mert minden nagyon szépen néz ki, szinte megszólal.Viszont nem találom azt a sok keksz szalámit amit írtál, hogy van az oldalon.Lehet hogy pont arra az egyre nem kattintottam rá ahol meglelném őket ?
További jó sütés-főzést :)

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.06 09:41)

Köszönöm szépen, Ildi!
Látom, már kezdik is fölfedezni az olvasók a receptjeiteket, és örömmel fogadják őket.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.05 14:47)

Most tényleg átadom a helyem másnak :)))
Csak ezeket még be akartam írni.

Vitamingolyócskák

(Ildi, 2009.11.05 14:45)

40 dkg tisztított répát lereszelünk, majd 40 dkg cukorral főni tesszük ( nekem kicsit édes így, de így van leírva)Forrástól számítva 20 percig főzzük, levesszük a tűzről és ha kihült belekeverünk egy citrom héját és levét.Gömböket formálunk és kristálycukorba hempergetjük. Minél tovább áll és szárad annál jobb akár 1 hónapig is.

Barna tészta ( olcsó)

(Ildi, 2009.11.05 14:41)

2 csupor liszt
1 csupor cukor
1 csupor tej
fél csupor olaj
3 kanál kakaó
3 kanál lekvár
1 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
Szép sorban mindent összekeverünk, nagyon jól kikavarjuk és közepes kizsírozott lisztezett tepsiben előmelegített sütőben megsütjük. Ez is akkor jó, ha a kötőtűre nem ragad rá a tészta. Kb 20-25 perc.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »