Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PADLIZSÁNKRÉMEK

2010.01.11

PADLIZSÁNKRÉM I.
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
két hámozott közepes padlizsán, egy édes zöldpaprika apró darabokra vágva, két lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy fej apróra vágott vöröshagyma, só, olivaolaj.

Elkészítés:
A kis kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, kis sóval olivaolajon gyakran kevergetve pépesre sütjük, pároljuk. Néha kis vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen. Addig kell sütni, amíg krémszerűvé válik (picit darabos marad). Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.

 

padlizsankrem-19-009-dd.jpg

 

 

PADLIZSÁNKRÉM II.


Hozzávalók:
1 kg padlizsánhoz 25 dkg piros színű, vastag húsú paprika, 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál ecet, 1 dl olivaolaj, só, örölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát villával megszurkáljuk, aztán forró sütőben egy órát sütjük. Ezután jeges vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat és a húsukat kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát (nem kell megsütni, csak éppen egy kicsit megfuttatni az olajon). Belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, hozzáöntjük a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve jól összefőzzük, amíg pépes masszát nem kapunk.

 

p1250546-dd.jpg

 

   

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán meghámozva és kockákra vágva, 25 dkg gomba (én vargányát és tuskógombát használtam), 3 db paprika csíkokra vágva (nagyon jó hozzá a kápia, de jó a kalidforniai paprika vagy a hagyományos sárga paprika is), 5-6 lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt bors, olivaolaj.

  

Kép


Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, gombával, kis sóval és borssal az olivaolajon gyakran kevergetve sütni kezdjük. A sütés elején öntöttem rá fél deci vizet, több nem kell, mert a zöldségek is levet eresztenek. A keveréket addig sütjük, pároljuk, amíg az összes leve elpárolog. Ez kb. 45-50 perc. Vigyázat, a végén már nagyon könnyen odaég! Mikor elfőtte a levét, merülő mixerrel kicsit pépesítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. A kihűlt krémet befőttesüvegbe töltjük és hűtőgépben tároljuk.  Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.
 

Kép

 

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

HUMMUSZ - csicseriborsókrém

AVOKÁDÓKRÉM

 

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY MARIKA KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
padlizsán, majonéz, apró kockákra vágott hagyma.

Elkészítés:
A padlizsánt héjával együtt felszeleteljük, és a sütöben kb. 200 fokon megsütjük. A héját lehúzzuk, és a padlizsán húsát villával összetörjük. Összekeverjük majonézzel és apró kockákra vágott hagymával és állni hagyjuk picit, hogy az ízek összeérjenek.

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY HILAD KÉSZÍTI

 

Villával megszurkálom a megmosott padlizsánt, és egészben beteszem a meleg sütőbe. Kb. 45 percig sütöm. Még melegen meghámozom, és bő olivalojjal (kb.20 kanálnyival) és 2-3 gerezd fokhagymával ízesítem. Merülőmixerrel pépesítem. Picit megsózom és megvárom míg kihűl. Én kétszersülttel szeretem.

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY ILDI KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.

Elkészítés:

A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.

 

Ildi padlizsánkrémjét én is kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kedvenc szelet

(Ildi, 2009.11.05 14:35)

40 dkg liszt
12 dkg zsír
fél csomag sütőpor
12 dkg cukor
1 tojás ,tejföl amennyit felvesz és három lapot sütünk a közepes tepsi hátoldalán
Krém:
20 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral
fél liter tejből 2 kanál cukorral és 4 púpozott kanál liszttel pépet főzünk A két összetevőt összekeverjük és két részre osztjuk, az egyikbe kakaót a másikba 2-3 tasak vaniliás cukrot teszünk .Megkenjük a lapokat a tetejére meg jön a csokimáz amit nem kell főzni:
20 dkg finom porcukrot
2 kanál kakaót és egy darabka vajat elkeverünk és leöntjük 2 kanál forrásban lévő vízzel.Ezt rákenjük a süti tetejére, nem kell sietni vele, mert nem keményszik meg egy pillanat alatt.

Kakaós szelet

(Ildi, 2009.11.05 14:25)

10 dkg vajat habosra keverünk, majd beleteszünk 40 dkg cukrot, jól kikavarjuk, hozzáadunk 4 egész tojást, 4 kávéskanál kakaót, 2 csapott kávéskanál szodabikarbónát,40 dkg lisztet és 4 deci tejet. Mindezt jól kikavarjuk és zsírozott, lisztezett tepsiben ( 35×25)előmelegített sütőben kisütjük. Akkor jó, ha a kötőtűre nem ragad rá a tészta.

Dinsztelt répa

(Ildi, 2009.11.05 14:16)

Lereszelünk annyi répát amennyit szeretnénk .
Egy edénybe teszünk kevés olajat és egy csöpp vizet, beletesszük a répát, és gyakori kevergetés mellett megdinszteljük,ha kell öntünk alá pici vizet ismételten. Ha nem elég édes a répa, beletehetünk egy kevés cukrot, kevés sót és a legvégén borst és apróra vágott petrezselymet.

Joghurt gombóc

(Ildi, 2009.11.05 14:04)

1 l joghurt
4 kanál cukor

4 dl griz, (kb 350 g)
Ha a joghurt már fől beletesszük a grízt folyton kavargatva, ha megfőlt hidegre tesszük.4 egész tojást belekeverünk, gombócokat készítünk nedves kézzel és enyhén sós vízben kifözzük, akkor jó, ha feljön a víz tetejére.Kiszedjük szürőkanállal és olajon megpirított zsemlemorzsába hempergetjük.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.05 13:12)

Köszi a dicséretet. Ezeket nem könyvből szedtük ki hanem vagy anyukám kisérletezte ki őket,vagy én, vagy csere-beréltünk a rokonokkal, barátokkal, mert divat volt recepteket cserélni.Beszéltem anyukámmal és mondta, hogy a padlizsánkrémhez is nyugodtan be lehet írni, hogy erdélyi, mert ott mindenki ily móson készíti, ott nem teszi senki sütőbe.Majd még megpróbálok egy másik változatot szerezni a barassói násznagyomtól, az is finom....sőt!!!Most pont padlizsánkrémet készítek. :)))))míg sütögetem a lángon, addig írok.Ja, és télire is el szoktam tenni, úgy hogy megsütöm, megpucolom, lecsöpögtetem, kilós adagokat készítek és berakom a fagyasztóba.Előre nem vágom össze, mert 10 kilót egyszerre vagdosni sok idő, inkább télen amikor csomagonként kiveszem.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.05 09:56)

Tényleg nagyon jók a receptjeid. Látszik rajtuk, hogy igaziak, és már érzi az ember az étel ízét, ahogy a receptet olvassa.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.04 18:16)

Szívesen, most hagyok helyet másnak is :) de majd még írok , mert nagyon sok jó, kipróbált receptünk van, csak legyen türelmem mindezt beirogatni!

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.04 10:13)

Köszönöm szépen! Tündér vagy.

Német kifli

(Ildi, 2009.11.03 19:49)

1 kg liszt
2 szárított élesztő
5 kanál cukor
fél kanál só, langyos tej amennyit felvesz, hogy jól nyujtható tészta legyen.Kis pihentetés után kinyújtjuk
kifliket formázunk,megkenjük tojással, a tetejére tehetünk napraforgómagot
vagy köménymagot.Nagyon finom ez a süti,nem lehet vele leállni.

Könnyű almás süti

(Ildi, 2009.11.03 19:43)

1 csésze reszelt alma
másfél csésze cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
Mindezt 1 órát állni hagyjuk
Ezután hozzákeverünk 4 tojás sárgáját
másfél csésze lisztet
1 csomag vaniliás cukrot
a 4 tojás felvert habját óvatósan, hogy ne törjük össze.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és az előmelegített sütőbe tesszük,kb 20-25 perc múlva kész, de erre pontosan nem emlékszem.Kötőtűvel meg lehet szúrni, ha nem ragad, kész.

Sósperec ahogy anyukám készíti

(Ildi, 2009.11.03 19:37)

1 kg liszt
400 g zsír
20 g só
2 csomag szárított élesztő
fél liter tej de ásványvízzel szinte még jobb !!!
Mindezt jól összedolgozzuk, hogy hólyagosodjon és fél órát pihentetjük. Akkor kinyújtjuk ne legyen nagyon vastag a tészta de se nagyon vékony mert akkor könnyen megég. Perecformázóval pereceket készítünk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Tojással megkenjük és előmelegített forró sütőben kisütjük.
Félsülésben megspricceljük 30 g só, 30 g liszt és fél deci víz keverékével.
Jó étvágyat !

Szamócának

(Ildi, 2009.11.03 17:13)

A cukkinis rántottánál úgy van beírva hogy borsot teszek bele a legvégén, inkább legyen bors,nehogy félreérthető legyen igaz a borsót hosszú óval írják.
Van egy ötletem ha megoldható kéne a receptek aljára 5 csillag és mindenki értékelné, mert pl engem nagyon érdekelne, hogy kinek mennyire izlik amit beküldtem, gondolom mindenki így van evvel.Az is igaz, hogy már megadtam egy kávékrémes süti receptjét valakinek és amikor elébem tette rá sem ismertem :(( igaz, ha a családomnak nagyon izlik, akkor az már megér 5 pontot)Az a vajaskifli amiről kép is van csuda jól néz ki, azt én is ki fogom próbálni.A közeli receptírásig :))
Ildi

Szamócának

(Ildi, 2009.11.03 16:53)

Nagyon szívesen! Tegnap még írtam tárkonyos csirkeragulevest, de sehogy sem akart elmenni, mind a kódot kérte, hiába írtam be megint kérte, mérges lettem és letöröltem. Majd valamikor ha kedvem lesz majd leírom, de az is lehet, hogy azt sokan ismerik és nem olyan érdekes, de nekünk ez a kedvenc levesünk.

Szia Ildi!

(Szamóca, 2009.11.03 11:16)

Ó, mennyi remek recept! Köszönöm szépen!
Írhatod ide is a recepteket, a beszélgetős oldalra is. Ahogy kedved van hozzá.
Én csak megköszönni tudom őket.

Tonhalsaláta ahogy az izlandiak készítik

(Ildi, 2009.11.02 19:01)

1 tonhal natur lében
2 apróra vágott főtt tojás
1 apróra vágott hagyma
1 csipet citrombors
majonéz ízlés szerint
Összekeverni és pirítossal fogyasztani

Töltött cukkini

(Ildi, 2009.11.02 18:59)

Személyenként 1 zsenge cukkinit kettévágok, kiszedem a közepét, beleteszek húst fasírtnak elkészítve de kenyér nélkül( só, bors,köménymag,pirospaprika, fokhagyma 1 tojás.)ráhelyezek paradicsomot és reszelt sajtot.Sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Ugyanakkor a tepsibe tehetek kettévágott borgonyát,melyet beolajozok, rászorok pici sót, borst és köménymagot.( vágott részével felfelé helyezem a tepsibe) Egyszerre megsül a tökkel és egyben fogyasztható is.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.02 17:03)

Ugye nem baj, hogy minden receptet ide írok ?Mert nem itt lenne a helyük. A beszélgetős oldalra kellett volna?Vagy mindegy?

A jó puliszka

(Ildi, 2009.11.02 16:59)

Titka, hogy 3 az 1 arányban kell használni, 3 deci vízbe 1 deci kukoricadarát.Odatesszük a vizet forrni, beleteszünk egy kevés sót és amikor forr folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a kukoricadarát. Vigyázat, szeret csomósodni és ráadásul még spriccel is !!!Ha kész, nem kell neki nagyon sok idő, akkor belekeverhetünk egy kis vajat, sőt reszeltsajtot is amitől nagyon lágy lesz.Egy vizzel kiöblített üvegedénybe tehetjük és ha kihült kiborítjuk .
Cérnával nagyon szép szeleteket lehet vágni belőle.
Forrón is ehetjük tejjel, zsirral,de ahogy mi szeretjük, az juhturó és tejföl :))))

Sült paprika

(Ildi, 2009.11.02 16:52)

Kiválasztunk szép egyenes TV paprikákat, jó húsosakat és megsütjük őket a lángra tett platnin.Addig, míg a héja barna nem lesz, de még nem ég!!!Egy tálba rakjuk és letakarjuk.Rövid idő múlva megpucoljuk, nagyon könnyen lejön a barna héja és a szép sárga husa ott marad. Elkészítjük a levet.Egy tálba teszünk vizet, pici sót, ízlés szerint cukrot és ecetet, majd a megpucolt paprikákat beleállítjuk szép sorban. Kicsit állni hagyjuk, hogy magába szívja a levet és máris lehet fogyasztani, krumpli, hús mellé.

Zakuszka

(Ildi, 2009.11.02 16:46)

Hozzávalók:
3 kg padlizsán
1 kg paprika
500 g hagyma
1 kg paradicsom
50 g só
fél liter olaj
6 db félliteres üveg
A padlizsánokat megsütjük parázson vagy nyílt lángon
Azután megpucoljuk, de oly módon hogy ne vizesítsük a kezünket, mint a padlizsánkrémnél, mert ott nem számít
A paprikát megsütjük platnin és ugyanúgy megpucoljuk.A paprikákat ledaráljuk, de magok és erek nélkül.Negyed liter olajban megpirítjuk a fél kiló apróra vágott hagymát, míg szép sárga színe nem lesz.A paradicsomot megfözzük, átnyomjuk szitán és megint főzzük, míg sűrű nem lesz.A hagymára öntjük a fakéssel apróra vágott padlizsánt, paprikát , paradicsomot és sót.Összefőzzük kb 30 percig.Így forrón üvegekbe tesszük.A megmaradt olajból minden üveg tetejére öntünk kb 1 ujjnyit.Dunsztba tesszük( meleg helyre, mint kosár vagy láda párnával letekarva)míg ki nem hül. Hideg helyen tároljuk.Nagyon finom :))


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »