Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HALÁSZLÉ

2008.01.21

AHOGY ÉN KÉSZÍTEM

 

Hozzávalók:

1 kg hal (nálam leginkább ponty), 3 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, 3 kiskanál paprika, 1 erős zöldpaprika (aki nem szereti a csípőset, hagyja ki), 1 zöldpaprika, 1 paradicsom.
Levesbetétnek: főtt levestészta.

   

Kép

   

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg, tegyük külön-külön tálba külön-külön megsózva a belsőségeket, a haltörzsből levágott patkó alakú szeleteket és külön a többi szálkás, csontos részt.

A hagymát vágjunk nagyon apróra, majd üvegesítsük meg az olajon, de ne pirítsuk meg. Szórjuk meg sóval, paprikával, majd kb. 2 liter vízzel felengedve főzzük 10 percig. Dobjuk bele a hal szálkás, csontos részeit, a megmosott, kicsumázott paprikával és paradicsommal együtt. Időnként pótoljuk az elpárolgó vizet. Egy óra főzés után törjük át az egészet szitán. 

A halszeleteket tegyük egy nagy lábosba, szűrjük rá a hallevet. Ízlés szerint sózzuk még meg, ha sótlannak érezzük és főzzük  gyöngyözve még fél órán át. Keverni nem szabad, nehogy összetörjön a hal.

A belsőségeket a főzés vége előtt 10 perccel tegyük a levesbe.

Amíg a leves fő, sós vízben főzzük ki a levestésztát.

A halászlét a tésztára merve tálaljuk.

 

Kép

 

 

BALATONI HALÁSZLÉ

 

Hozzávalók:

50 dkg apróhal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg fogas vagy harcsa vagy kecsege, 3-4 vöröshagyma, 2-3 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 közepes krumpli (kihagyható), 2 evőkanál olaj vagy zsír.

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk, a nagy halak törzsét
felszeleteljük.A halszeleteket besózzuk és félretesszük.

Az apróra vágott hagymát az olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk. Beletesszük az
apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, megszórjuk a pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ez régen balatonvíz volt.) Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, a krumplit és a zúzott fokhagymát. Addig főzzük, amíg a halakról már leválik a hús. Ekkor sűrű szitán az egészet áttörjük. Az így kapott levet, ha kell, kis vízzel hígítjuk. Újra felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a halszeleteket. Ha kell, utánaízesítjük, és éppen csak gyöngyözve még fél órát főzzük.

Tipp:

Aki szereti, a főzés végén tegyen bele néhány cseresznyepaprikát!

 

 p1190174-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

halászlétészta

(serci, 2011.10.26 20:18)

Szia én bajai származású halászlékedvelő ember vagyok,és csak azért írok,miért nem próbálod meg a házi halászlétésztát? Nem nehéz 10 deka liszthez ehy egész tojás csipet só kinyújtjuk,hagyjuk száradni,majd szétvágjuk gyufaszál méretűre! Nagyon finom érdemes megpróbálni.

Re: halászlétészta

(Szamóca, 2011.10.26 20:34)

Köszönöm szépen a tippet!

Re: halászlétészta

(tamás, 2013.11.02 14:53)

ez így igaz mintha én mondtam volna de a paszirozás szerintem baromság én szeretem az apró halat is megenni a feje meg a fő kedvencem

tészta

(Bia, 2011.11.30 14:39)

Mi gyufa tésztával szoktuk tálalni. Serci! igen isteni Én paksi vagyok.

Halászlé

(Szamóca, 2010.02.20 20:14)

Szia Zsófi!
Igen, tudom, hogy a dunai halászléhez gyufatésztát szoktak adni. Nagyon finom is úgy. És az a hagyományos, igazi recept.
Nálunk azonban leginkább olasz fészek-cérnametélttel szokott készülni. Valahogy az vált be.

tésztatipp

(zsófi , 2010.02.20 20:02)

szia :)

nem tudom, hogy Te milyen tésztát szoktál használni, de szerintem a halászlébe a legjobb a gyufatészta :)

ha még nem próbáltad,akkor szerintem próbáld ki, nagyon jó ;) ízében semmivel sem más mint a többi tészta, de valahogy nekem akkor is az a legjobb a halászléhez :)

(nem tudom, hogy milyen márkákban lehet még ilyet kapni, Én eddig csak Gyermelyiben láttam)