MAKRÉLA FŰSZERVAJJAL
Hozzávalók (4 személyre):
4 db nagyobb vagy 8 kisebb friss vagy fagyasztott makréla (de jó hozzá a hekk, fogas, pisztráng, süllő vagy más hasonló hal is), kb. 3 citrom, 10 dkg vaj, két csokor petrezselyemzöld, só, bors, 1-2 salot hagyma vagy lilahagyma, néhány gerezd paradicsom.
Elkészítés:
A vajba belekeverjük a petrezselyem háromnegyed részét és a vajat kis időre a mélyhűtőbe tesszük, hogy újra darabolhatóvá váljon.
A halakat nagyon alaposan megtisztítjuk (ha fagyasztott halat használunk, természetesen előbb fölolvasztjuk), a fejét és farkát ízlés szerint levághatjuk vagy a halon hagyhatjuk.
A megtisztított halakat kicsit besózzuk, megborsozzuk és bőven meglocsoljuk citromlével.
A halak belsejébe petrezselymes vajdarabokat teszünk.
A halakat egy tepsibe fektetjük. Megszórjuk őket a maradék petrezselyemzölddel, melléjük rakjuk a hagymakarikákat és paradicsomgerezdeket és egy citromot fölszeletelve, vajdarabkákat morzsolunk rájuk.
Ezután a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a halat puhára sütjük. Vigyázat, ne szárítsuk ki! A sütési idő kb. 20-25 perc.
A megsült halakat citromdarabokkal tálaljuk, citrommal megcsöpögtetve fogyasztjuk.