ABÁLT SZALONNA
Hozzávalók:
1,5 kg húsos tokaszalonna vagy császárszalonna, 2-3 vöröshagyma, 1 teáskanál egész bors, 4-5 babérlevél, 1 nagy fej fokhagyma, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 3 teáskanál só, étolaj.
Elkészítés:
Az alaposan megmosott szalonnát egészben, bőröstül akkora edénybe tesszük, amibe bőven belefér. Annyi vizet öntünk rá, amennyi legalább öt centire ellepi. Hozzaádjuk az egész vöröshagymát, a borsot, a babérlevelet és két teáskanál sót. A fokhagymáról leveszünk 2-3 gerezdet, ezeket félretesszük, a többit keresztben félbevágjuk, és azt is a vízbe dobjuk.
A szalonnát éppen gyöngyözve forró vízben kb. 2 óra alatt puhára főzzük (közben az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk), majd kihűtjük.
A pirosparikához hozzáadjuk a félretett fokhagymát finomra reszelve, egy teáskanál sót és annyi olajat, amennyivel krémesre tudjuk keverni. A kihűlt szalonna minden oldalát bekenjük a paprikával, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Amíg el ne fogy, hűtve tároljuk.
Abált szalonna
(Viki, 2013.11.04 15:34)