Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ALMÁS KARAJ

2012.09.08

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók (4 személyre):
8 szelet bőrös sertéskaraj,  4 alma, 3 dl sör, 3-4 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, étolaj.

 

p1240217-dd.jpg

  

Elkészítés:

A megtisztított hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, és egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon mindkét oldalukat sütjük 3-4 percig. A húsra szórjuk a félkarikákra vágott hagymát, majd újabb 3-4 perc pirítás után beleszórjuk a zúzott fokhagymát és az ételt felöntjük a sörrel. Az edényt lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk a húst. Amikor már majdnem puha, a tetejére szórjuk a kicsumázott, vastag gerezdekre vágott almát. Addig főzzük együtt, amíg az alma meg nem puhul. Forrón tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Almás karaj

(lacka, 2013.10.16 20:37)

Próbáljátok ki így (4 személyre): 12 szelet bőrös karaj, 5 dkg füstölt szalonna,4-5 gerezd fokhagyma(nem kínai), 3 db. közepes (erős)makói hagyma, 5 dlc minőségi sör, 4-5 db. közepes nagyságú zöld-alma. Fűszerek: finom asztali só(én tengeri sót használok), őrölt fehér bors(lehet fekete is), -kakuk fű,majorána frissen, de lehet szárított is,étolaj a sütéshez.
Elkészítés: a karaj szeleteket rostra merőlegesen éles késsel beirdalni, a bőrös részt is csak a bőrig, 3-4 helyen bevágni(nem baj, ha megszalad a kés és a húst is eléri). Kevés olajat forrósítani és a hús szeleteket, minden oldalukon (kérgesíteni) meg pirítani.Aranybarna színre sütni.Nem szabad átsülnie a húsnak!!! A sütés után megmaradt esetleges olajban a szalonnát felkockázva félig megsütni. A megpucolt hagymákat karikára vágni,nem baj ha szét esik, de jobb ha egyben maradnak a karikák. A fokhagymát durvára vágni. Egy nagyobb sütő edénybe kevés olajat teszünk(1-2 evőkanál)majd a félig sült karajokat is szépen belehelyezzük.A karikázott hagyma 1/3 át is betesszük. Kb. 1 dcl sört, lehet kicsit több is megkóstolunk,hogy jó minőségűt választottunk e? Majd 1,5-2 dcl-el felöntjük a húst. Lefedjük és a 170-180 fokos sütőbe átpároljuk. Amíg párolódik ,az almákat meghámozzuk, felszeleteljük,a magházat eltávolítjuk. Amikor már jól átpárolódott a hús a (sör is elfogyott alóla), agy tálra kivesszük és fűszerezzük (ízlés szerint),majd visszatesszük és felöntjük szalonna zsírral és el kezdjük sütni. Sütés közben figyeljük és amikor már majdnem megsült rászórjuk a hagymát, a fokhagymát az almát,a szalonna darabokat,és egy kis sört is öntünk még alá.Lefedjük és nagyon rövid ideig, amíg az alma meg nem puhul sütjük.Amikor az alma megpuhult levesszük a fedőt, és egy gyors sütést adunk neki, amíg megterítünk. (nem baj,ha marad egy kis szaftos sörvet, aki szereti ráteheti a húsra, vagy a köretre.(ízlés szerint bolondíthatjátok még erdei gombával is). Köretnek, szinte megy mellé minden.Nem kell meg ijedni,hogy ilyen hosszan van leírva.Amikor sütitek, látni fogjátok,hogy milyen egyszerű és gyorsan elkészül. Jó étvágyat kívánok hozzá.

a recept

(szilvi, 2013.06.26 19:30)

én kiprobáltam,de nálunk nem jőtt be a családnak

tátom a szám

(ínyenc, 2013.06.10 13:21)

Eddig bármilyen sörös ételt ettem, nem ízlett, de adtam neki mégegy esélyt, és egyszerűen NAGYON FINOM!
a recept-beli mennyiség felét készítettem el.
Az sem mindegy sztem milyen sörrel csináljuk, a Heinekent javaslom!
a maradék 2 decit meg ihatjuk előtte, úgy jobban megy a főzés!
Az alma is nagyon finom lett. WOW. KÖSZÖNÖM!

vélemény

(evryka, 2013.05.20 20:49)

szerintem nagyon finom, különleges, nem árt néha ilyesmi :)

szarrol

(arc nfg, 2013.05.13 16:04)

nagyon szar