Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


BÁCSKAI RIZSES HÚS

2008.01.29

Hozzávalók:

50 dkg hús (eredetileg sertéslapocka), 1 vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 kicsumázott zöldpaprika (aki szereti, az tehet bele erőspaprikát is), 2 paradicsom, 1evőkanál pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, étolaj, 25 dkg rizsből készült főtt rizs.

  

Kép

 

Elkészítés:

A húst apró kockákra vágjuk. 

2-3 evőkanál olajon üvegesre sütjük a hagymát, beletesszük a húst és erős tűzön megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ráöntünk fél bögre vizet, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt negyed óráig főzzük.

Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot, és lefedve, ha kell, az elpárolgó vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Úgy jó, ha bőven marad rajta szaft is.)

Mikor a hús megpuhult, ha kell, még utánsózzuk és borsozzuk. (Legyen elég erősen fűszeres, mert a rizs fölvesz a fűszerezésből).

Ezután hozzákeverjük a rizst és még pár percig együtt főzzük. (Vigyázat, nagyon könnyen leég!)

 

Tipp:

Nem ég le a rizzsel való összekeverés után az étel, ha nem a tűzhelyre teszed vissza "összemelegíteni", hanem beteszed negyed órára lefedve a sütőbe.

A rizst nagyon könnyen megfőzheted mikróban. (Én többnyire így főzöm.) Kell hozzá egy lezárható, lehetőleg kerek műanyag edény. Ebbe szórjuk a rizst. Rászórjuk a sót. Fölöntjük a rizs térfogatához képest háromszoros mennyiségű forró vízzel, aztán lefedve betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra a tasakon megjelölt időtartamra. (Bevallom, én nem is mindig nézem a tasakon megjelölt főzési időt. Beteszem a rizst negyed órára, aztán megnézem, megpuhult-e, ha nem, visszateszem még egy kicsit.) Amíg a rizses húshoz a húsos alapot készíti az ember a mikróban a rizs is bőven megfő, és semmi gond vele.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

garzonok

(szilvi, 2013.10.15 20:26)

Szerintem nagyon jo es ki fogom probalni

Rizseshús

(Piri, 2013.07.16 19:09)

Kétféle kép készítettem már én is. Külön főztem a rizst, meg együtt is a hússal. Nekem mind a kettő ízlett.

rizseshús

(ILA, 2011.05.24 12:31)

Most láttam te is külön főzöd a rizst..én otthon úgy tanultam,hogy a végefelé a pörköltben főzzük de nekem úgy valamiért sose volt olyan jó...a múltkor viszont maradt párolt rizsem elég sok és ezt kevertem a rizses húsba és nagyon finom lett..máskor is így csinálom de örülök neki,hogy nem csak én főzöm így :)

Re: rizseshús

(astor, 2012.12.19 17:54)

Na ja! A bácskai LÉNYEGE, hogy a rizs a pörköltes-lecsós szaftban fő meg, AZT SZIPPANTJA FEL!!! Így az főtt rizs+lecsós pörkolt soha de SOHA sem lesz bácskai rizseshús (mint ahogy a sertéspörkölt+főtt tarhonya sem lesz tarhonyás hús!)! Persze problémás, hogy a rizs megfőjön, de ne főjön túl és éppen akkor fogyjon el annyi lé, hogy se ne legyen száraz, se ne is tocsogjon benne. Hát ehhez kell egy kis gyakorlat! Na hajrá csajok!!!