BAKONYI BETYÁRGOMBÓC
Hozzávalók:
50 dkg gomba,
1 vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
negyed kávéskanál őrölt bors,
negyed kávéskanál őrölt kömény,
1 teáskanál pirospaprika,
2 evőkanál olaj,
1,5 dl tejföl.
A gombócokhoz:
50 dkg darált hús,
1 vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 kávéskanál só,
negyed kávéskanál őrölt bors,
negyed kávéskanál őrölt kömény,
2 kávéskanál pirospaprika.
Elkészítés:
A húst összekeverjük a fűszerekkel. Ezután diónyi gombócokat formázunk a masszából.
Két evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a húsgombócokat, és óvatosan megforgatva körbepirítjuk őket. Megszórjuk az apró kockákra vágott vöröshagymával, egy-két percig rázogatjuk az edényt. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kicsumázott paprikát és a lehúzott héjú, összevágott paradicsomot.
Amikor a gomba levet ereszt, 3-4 dl vizet öntünk rá. Az edényt néha megmozgatva 10-15 percig főzzük a húsgolyókat.
Amikor a gombócok átfőttek, beleöntjük az ételbe a tejfölt, és 2-3 perc alatt összeforraljuk. Ha kell, ilyenkor még utánízesíthetjük kis sóval, borssal.
Köretként adhatunk hozzá friss kenyeret, nokedlit, főtt tésztát, rizst, krumplifánkot...
Bármit, ami illik a szaftos ételekhez.
Jó étvágyat!