Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


CSÜLÖK - AHOGY A VÁSÁROKBAN KÉSZÍTIK

2011.10.08

 p1070380-dd.jpg

  

Hozzávalók:

1 nyers hátsó csülök, 1 fej fokhagyma, 1 kg vöröshagyma, 5 dl sör, 1 mokkáskanál só, negyed mokkáskanál őrölt bors, egy-két csipet őrölt kömény, 3-4 babérlevél.

  

p1060274-ddd.jpg


Elkészítés:

A csülköt megtisztítjuk, kicsontozzuk és bőrével együtt nagyobb darabokra vágjuk. (Lehetőleg minden darabba jusson bőr is, hús is.)

Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, beleszórjuk a csülökdarabokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, házzáadjuk a babérlevelet, ráöntjük a sört, alufóliával szorosan befedjük, és egy órára 200 fokos sütőbe tesszük.

Közben megpucoljuk a hagymákat.

Egy óra sütés után kivesszük a húst (ilyenkor még van egy csomó leve), rászórjuk a fokhagymagerezdeket és a vöröshagyma felét negyedekre vágva. Újra befedjük alufóliával, és visszatesszük még fél órát sütni.

Az összesen másfél óra sütési idő letelte után a még mindig sok lében úszó hagymás csülköt egy nagy serpenyőbe borítjuk, hozzáadjuk a maradék vöröshagymát fölnegyedelve, és nagy lángon, kevergetve átpirítjuk, amíg a leve jól besűrűsödik.

Főtt vagy pirított krumplival vagy egy nagy szelet friss kenyérrel tálaljuk.

  

p1060279-ee.jpg

 

Tipp:

Ugyanezt az ételt elkészítheted sütőzacskóban is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tapasztalat

(Judit, 2012.05.18 15:55)

Kedves Viki!

Ez a recept nagyon jóóóóóó!!!!! Végre valami különleges hazai íz, mert itt londonban igen híjja van a magyar vásári ízeknek :). Luciánnak üzenem, hogy a mérleg idővel majd a kezedben lessz :)!

Üdv. Judit

Válaszolok

(Lucián, 2012.01.20 10:26)

Kedves Viki!

Ismétlem: a vásáros csülköd fantasztikus!
Alig várom, hogy újra elkészítsem.
Én sem vagyok profi, és kóstolgatni sem szoktam főzés közben.
Sajnos a párom sem. Ezért igyekszem hozzájutni a pontos leírásokhoz.
Neked ehhez csak a mérleged és az órád adatait kellene feljegyezned.
Régebben recept és videó alapján elkészítettem a profi Budai néhány
szimpatikus ételét. Gyorsan felhagytam velük. A sztárszakács még a videón is a szemünkbe hazudott -nézzük meg milyen szépen megkelt
a lángostészta- és a leírásai is hanyagok, szakszerűtlenek voltak.
(Néhány tankönyvet azért elolvastam a sütés-főzésről)
Nálad ilyen tekintetben tökéletesen követhetők -és beválnak- a leírások.
Most éppen a pulyka és disznóhúsból készült fasírtodat próbálom ki.
Melegítem hozzá az olajat...
Üdv: Lucián

Re: Válaszolok

(Szamóca, 2012.01.20 13:16)

Remélem, ez is ízleni fog!
Tényleg igyekszem minél pontosabb recepteket írni. Csak elnézést tudok kérni, ha nem jön össze. Kóstolni nem szoktam, nem is tudok, mert nem eszem húst. A húsos ételeknél illat alapján tájékozódom. Ez elég jól működik, mert eddig még nem kellett kidobni semmit. Pedig a férjem nagyon nagy kritikus. :)

Re: Válaszolok

(Szamóca, 2012.01.20 13:18)

Legutóbb hétfőn csináltam ilyen csülköt. Én is tettem most bele szalonnát. Köszönöm az ötletet!

Csülök

(Szamóca, 2012.01.11 09:40)

Szia Lucián!
Nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót az étel elkészítéséről.
Igyekezni fogok megfelelni az elvárásoknak, bár biztosan te is tudod, hogy véletlenül sem vagyok profi, csak egy egyszerű háziasszony.
Jó sütés-főzést kívánok!
Viki

A vásáros csülökről

(Lucián, 2012.01.08 22:45)

Ma elkészítettem ezt az ételt.
Finom lett, de elégedetlen vagyok a receptleírással.
Egy 1,6 kg-os csülköt daraboltam fel, 20 dkg bacon szalonnát kockáztam mellé, hogy kapjon egy kis füstölt ízt is.
A leíráshoz képest kissé túlfűszereztem, mert keveseltem a megadott mennyiségeket.
Pontosan betartottam a főzési időket és a hőfokot, de rá kellett tartanom 30% időt, mert kevésnek bizonyult a leírt idő.
Kevesebb hagymát használtam -csak 70 dekát-, mert túlzottnak tűnt
az egy kiló.
Amikor a tepsiből serpenyőbe pakoltam át az ételt, megkostóltam.
Ízetlen volt. Meg kellett dupláznom a száraz-fűszerezését és még fokhagymaport is adtam hozzá, hogy elégedett legyek az ízével.
Mivel még kicsit kemény volt a hús, kapott plusz félórát fedő alatt.
Ezután fedő nélkül besűrítettem.
Gombás rizst és párolt káposztát készítettem mellé.
Hatan ettünk belőle, mindenkinek nagyon ízlett a fűszerezése is.
Ezt és az étel készítésének leírását köszönöm.
Azt azonban nehezményezem, hogy ilyen lazán adtad meg az
étel elkészítéséhez szükséges alapanyag és fűszermennyiségeket.
Egy rendes főzési utasítás nem egy csülökkel és nem csipetnyi fűszermennyiségekkel számol, hanem grammra, dekára kiszámolt
egységekkel. Nem igazán örültem annak, hogy több mint egy órával tovább kellett főznöm az ételt a megadottnál. Van sütőhőmérőm,
pontosan beállított sütővel dolgoztam.
Nekem tetszik az ételeid ízvilága. Kérlek a jövőben precízebb leírásokkal segíts bennünket!
Üdv: Lucián