Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSÜLÖKPÖRKÖLT

2012.03.04

Hozzávalók:
1 nagy, kicsontozott hátsó csülök, 3-4 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika (lehet erős is), 2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1/4 kávéskanál őrölt bors, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál zsír vagy olaj, .

 

p1130369-ddd.jpg

 

Elkészítés:
A csülköt megtisztítjuk és a bőrével együtt nagyobb kockákra, a vöröshagymát karikákra vágjuk. Felhevítjük a zsírt vagy olajat. Beleszórjuk a vöröshagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a húst. Rázogatva addig sütjük, amíg minden oldala kifehéredik, itt-ott pirulni kezd. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy bögre vízzel, beletesszük a kicsumázott paprikát, héj nélküli paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Kis lángon főzni kezdjük. Főzés közben az elpárolgó vizet pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, meglocsoljuk a vörösborral, és tíz perc alatt összeforraljuk.
Legfinomabb egy szelet friss, házi kenyérrel és savanyúsággal, de adhatunk hozzá hagyományos köretet, pl. tört krumplit is.


Tipp: ez az étel kényesebb gyomrúak számára bőr nélküli csülökből vagy másfajta húsból is elkészíthető.
Akinek módja van rá, próbálja ki bográcsban főzve is! Ebben az esetben a főzés utolsó 20-30 percére tegyünk az ételbe 1,5-2 kg meghámozott, hasábokra vágott krumplit, öntsük föl annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és így főzzük puhára. Kiváló egytálételt kapunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csülök

(papo, 2013.03.21 09:28)

ahoz,hogy a csülköt,jol tudjam szetelni vágni előbb egy kicsit meg főzöm / elég ha csak 1 2 percig forr rajta a víz/ ennyi idő alatt nem veszít semmit a ízéből, és kihülés után sokkal könyebb összevágni, a többi úgy készül, ahogy le van írva. probáld ki. Jo étvágyat

Re: csülök

(Sancho, 2013.05.13 15:53)

Igen, én is előfőzőm a csülköt, s a levével együtt felhasználom.