Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


DÖDÖLLE SZALONNÁSAN

2008.01.26

Hozzávalók:

50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna (esetleg szalonna és füstölt sonka fele-fele arányban) apró kockákra vágva, só (a szalonna sósságától függő mennyiségben), 1 evőkanál zsír.

  

p1590098-ddd.jpg

  

Elkészítés:

A burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve (hogy oda ne égjen) felforraljuk.

Egy nagy serpenyőben zsírt olvasztunk, beleszórjuk a hagymát és a szalonnakockákat, megpirítjuk, aztán a krumplis masszát evőkanállal a hagymás, szalonnás zsírba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
Szaggathatjuk a dödöllét kizsírozott tepsibe is, és a szalonnás, hagymás zsírral meglocsolva megpiríthatjuk sütőben.

Tálalásnál a dödölle tetejét meglocsolhatjuk tejföllel vagy morzsolhatunk rá túrót is.

  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nálunk ganca a neve

(Mara, 2013.06.28 19:00)

Amikor a lisztet és a tört krumplit összekevertük felrakjuk a tűzre és addig főzzük amíg pukkanó hangokat nem ad, mert egyébként liszt ízű lesz az étel, közben vigyázva nehogy odaégjen.

Dödöllére válasz

(nykoo, 2012.05.01 14:59)

Sajnos ez nem az igazi DÖDÖLLE. A leírtak alapján ezt az ételt GANCA-nak hívják. Az én édesapám nagyon nagyon jól és finoman csinálta és ezt lehet még juhtúróval is tálalni. Nagyon finom.

Re: Dödöllére válasz

(Szamóca, 2012.05.01 20:52)

Kedves Nykoo!
Nem szeretnék vitákba bonyolódni arról, hogy melyik étel hogyan "igazi".
Mindenkinek úgy igazi, ahogy ő készíti.
Az én anyukám - szerencsére még ma is - így készíti a dödöllét, ahogy leírtam, szóval nálunk ez az "igazi". :)
Egyébként, ahogy utánanéztem, a ganca egy nagyon hasonló étel, csak azt a Palócföldön eszik, a dödöllét viszont Zalában, Vasban.
Egyébként a wikipédia szerint az "igazi" ganca kukoricakásából készül. :)

dödölle

(Marika, 2012.04.11 13:37)

Életemben először Nagykanizsán ettem, ott halottam először a dödölléröl isteni finom volt.

dödölle

(Rita, 2012.02.19 13:22)

Eddig fogalmam sem volt, milyen étel a dödölle, csak a gyermek éneket ismertem : Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle...
Mindenesetre, biztos, hogy szeretem, valamelyik nap, el is készítem.

Re: dödölle

(Szamóca, 2012.02.19 14:22)

Remélem, nektek is ízleni fog!

dödölle

(Gabriella, 2010.10.17 06:39)

Imádom a dödöllét,ezért néha variálok.Íme az egyik variáció-megpirított hagymát belekeverem a a krumpli masszába,borsozom és kisütöm olajban a dödölléket.Mint köretnek használom,a húsokhoz(szaftos).A vendégeim is imádják!