Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FASÍRT SZALONNAKÖNTÖSBEN

2008.01.24

Hozzávalók:
1 kg hús darálva (én disznócombot használtam),
2 tojás, két nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, 4 zsemle vagy kb. negyed kiló kenyérbél kockákra vágva, 2 evőkanál
pirospaprika, 3 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, fél mokkáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál étolaj, szükség szerint zsemlemorzsa. Tölteléknek: kolbász vagy sajt vagy főtt tojások (vagy ezek vegyesen). A beburkoláshoz: 25-30 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna.

  

Kép

 

Elkészítés:

Az étolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, levesszük a tűzről és felöntjük egy pohár vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az őrölt köményt és belereszeljük a fokhagymát.

A zsemléket (vagy kenyeret) kis kockákra vágjuk. Egy nagy tálba szórjuk, és leöntjük a hagymás, fűszeres vízzel, aztán kb. 15 percig állni hagyjuk, amíg a zsemle beszívja a vizet és megpuhul. Ezután a zsemlét jól átkeverjük, meggyőződünk róla, hogy teljesen átitatódott-e. (Ha nem, még egy kis vizet öntünk hozzá, és újra állni hagyjuk.)

Ezután a darált húst a zsemlés, fűszeres masszához adjuk, belekeverjük a tojást, aztán kézzel jól összegyúrjuk. Egy puha, de nem folyós masszát kell kapnunk. Ha a massza túl folyós, szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsát gyúrunk bele.

A fasírt összeállatása:

1.) Kiterítjük a szalonnaszeleteket, és mint a szőttest, összefonjuk őket. Aztán egyenletesen elosztjuk a szalonnán a húst.

 

Kép

 

Ezután tegyük a közepébe a tölteléket. (Nálam kolbász, sajt és tojás is került bele.)

 

Kép

 

Az egészet göngyöljük föl, mint a rétest. Az összeillesztés kerüljön alulra.

 

Kép

 

Tegyük tepsibe. Takarjuk le alufóliával, aztán 45 percig süssük 200 fokon. Majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a szalonnát a hús tetején.

 

Kép

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fasírt

(Zoli, 2010.01.19 07:39)

Nagyon jó ez a szalonnakéreg, nem szárad ki a fasírt. Gratulálok a recepthez.