Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FŐTT HÚS MÁRTÁSOKKAL (zsemlemártás, meggymártás, gombamártás)

2014.07.14

 p1580642-ddd.jpg

 

Zalában, Vasban, de bizonyosan másutt is szokás, hogy a húslevest teljesen tisztára szűrve csak tésztával adják az asztalra. A levesben főtt hús a következő fogás különböző mártásokkal. A hús bármilyen lehet csirkétől más szárnyasokon át a marháig.

 

ZSEMLEMÁRTÁS

Hozzávalók:

4 zsemle, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 4-5 dl csirkeleves.

Elkészítés:

A zsemlét kis kockákra vágjuk, és folyamatosan kevergetve a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott vagy reszelt fokhagymát, és felöntjük a leves felével. Kis lángon főzzük, és miután a folyadékot beitta, ráöntjük a maradék levest is. Akkor van készen, ha a zsemle teljesen szétfőtt benne. Ha a leves nem elég fűszeres, kis sóval, borssal ízesíthetjük.

Leggyakrabban a levesben főtt csirkével tálaljuk.

 

MEGGYMÁRTÁS

Hozzávalók:

50 dkg magozott meggy, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, fahéj, szegfűszeg, cukor.

Elkészítés:

A meggyet annyi vízben, amennyi egy ujjnyira ellepi a fűszerekkel negyedórát főzzük. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk a mártást. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral édesítjük. (Inkább savanykásnak kell lennie.)

A levesben főtt hússal tálaljuk.

 

GOMBAMÁRTÁS

Hozzávalók:

50 dkg gomba, 1 vöröshagyma, só, őrölt bors, 6-8 szál petrezselyemzöld, 3-4 dl szűrt húsleves, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír vagy olaj.

Elkészítés:

A zsíron üvegesre sütött hagymára dobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, míg a leve el nem párolog.

Közben a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverjük a húslevessel. A gombára öntjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és az újraforrrástól számítva még öt percig főzzük.

A levesben főtt hússal tálaljuk.

 

ALMAMÁRTÁS

Hozzávalók:

1 kg alma, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő, csipetnyi só, negyed citrom, fahéj, szegfűszeg, cukor.

Elkészítés:

A megtisztított, felkockázott almát annyi vízben, amennyi éppen ellepi a fűszerekkel, a cukorral és a citrommal puhára főzzük. A tejszínben csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk a mártást. Ha kell, cukorral, fahéjjal még utánaízesítjük. (Inkább savanykásnak kell lennie.)

A levesben főtt hússal tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.