GULYÁS LEVES
Hozzávalók:
50 dkg marhahús (pl. marhalábszár), 2 fej vöröshagyma, 1 kg megtisztított, fölkockázott krumpli, 1 db zöldpaprika, 1 db közepes paradicsom, 2 evőkanál zsír vagy étolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, fél csapott mokkáskanál őrölt kömény, negyed csapott mokkáskanál őrölt bors, 1-2 gerezd fokhagyma, só, csipetke vagy galuska.
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott vöröshagymát állandóan kevergetve üvegesre sütjük a zsírban vagy olajban. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és együtt pirítjuk tovább. Megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, borssal, a hőfokot mérsékeljük, és a húst leginkább a saját levében, de ha kell kis vizet hozzáadva, fedő alatt puhára pároljuk. (Soha ne legyen a húson túl sok víz.)
Amikor a hús majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a félbe vágott paradicsomot, a kicsumázott paprikát, a kockákra vágott krumplit. Megsózzuk és fölöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Mikor a krumpli megpuhul, a levesbe belefőzzük a csipetkét vagy galuskát. Ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet, és a levest még utánaízesítjük.
Tipp:
A levesbe főzhetsz leveszöldséget (egy-két szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret) és egy csokor petrezselyemzöldet is, finom ízt ad neki.
Ha szereted a csípőset, a gulyásba főzött paprika lehet csípős paprika is.
urijieug
(uuzujh, 2011.08.11 13:54)