GYÖNGYTYÚKLEVES
Hozzávalók:
1 konyhakész gyöngytyúk (kb. 1,5 kg), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset, annak pici erőspaprika is mehet bele), 1 db paradicsom, 1 nagy csomag petrezselyemzöld, néhány kisebb lestyánlevél, só, 1 kávéskanál szemes bors, 10 dkg levestészta.
Tehetünk még a levesbe 10-20 dkg gombát és / vagy 10 dkg zöldborsót is.
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, összevágjuk, majd annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük fõni. Ha felforrt leszedjük a habját. Beletesszük a fűszereket valamint a megtisztított fokhagymagerezdet és vöröshagymát egészben.
Nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.
Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a petrezselyemzöldet és a lestyánzöldet. Gyöngyözve főzzük tovább. A főzési idő legalább 3-4 óra.
A leves főzési idejének végén bő sós vízben kifőzzük a levestésztát.
Amikor a hús teljesen puhára fõtt, kiemeljük a léből a zöldséget és a húsdarabokat, a levest pedig nagyon finom lyukú szitán átszűrjük, majd forrón, a kifőtt tésztával tálaljuk, de visszatehetjük bele a leveszöldséget ízlésesen feldarabolva és a húst bőre nélkül, kicsontozva, apróbb darabokra vágva. De a húst valamilyen mártással a leves után külön is kínálhatjuk.
Tipp:
Ha nagyon zsíros a húsleves, kétféle egyszerű módon zsírtalaníthatod.
Vagy várd meg, amíg teljesen kihűl, tedd hűtőgépbe, és amikor a zsír összefüggő szilárd réteggé dermed a tetején, egyszerűen vedd le róla.
Vagy még forrón hagyd kicsit állni a levest, hogy a zsír összegyűljön a tetején. Aztán óvatosan érints a tetejéhez konyhai papírtörlőt, ami magába szívja a zsírt. Ezt mindaddig ismételd, amíg el nem fogy a levesről az általad eltávolítani kívánt zsírmennyiség.