Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HENTES SZELET

2011.07.23

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet sertésborda (karaj) lehetőleg vastagon szeletelve (nálunk tarjából népszerűbb, mint karajból, sőt, másféle húsból, pl. csirkéből vagy pulykából is elkészíthető), 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg húsos kolozsvári szalonna, 20 dkg sonka, 8 kisebb csemege uborka vagy ecetes uborka, só, bors, őrölt pirospaprika, liszt, étolaj.

 

hentes-szelet-028-ee.jpg

 

Elkészítés:

A szalonnát ás a sonkát vékony, hosszú csíkokra vágjuk, félretesszük.

Hasonló hosszú csíkokra vágjuk az uborkát is. Külön tálkában ezt is félretesszük.

A vöröshagymákat megpucoljuk, félbevágjuk és vékony szeletekre aprítjuk.

A húst megsózzuk, megborsozzuk (előtte enyhén ki is klpofolhatjuk, de én nem szoktam), aztán megforgatjuk lisztben.

Fölforrósítunk három-négy kanál étolajat, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd a húst kivesszük az olajból.

A visszamaradt olajon kevergetve átpirítjuk a szalonna- és sonkacsíkokat. Lyukacsos lapátkanállal kihalásszuk őket az olajból. A helyükre szórjuk a hagymát, és szintén enyhén megpirítjuk, majd a hagymadarabokat is kivesszük az olajból és félretesszük.

Az olajba visszatesszük a húst, egy csapott mokkáskanál őrölt pirospaprkát szórunk rá és ráöntünk kb. egy deci forró vizet. Lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. (Ha kell, közben az elpárolgó vizet pótoljuk, de ne öntsünk túl sok vizet rá, mert akkor nem párolódni fog, hanem főni.)

Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a szalonna- és sonkacsíkokat és a hagymát, együtt főzzük tíz percig. Végül az uborkát is, amivel még három percig főzzük.

Rizzsel, krumplipürével, krumplifánkkal, knédlivel tálalhatjuk.

  

hentes-szelet-024-ee.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.