Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

2008.01.21

Hozzávalók (4 személyre):

12-16 előre megsütött sós palacsinta, 1 kiló darált hús (én leggyakrabban szárnyasból: csirkéből vagy pulykából csinálom), 2 apró kockákra vágott vöröshagyma, őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, olaj, két-három evőkanál lecsó.
A habaráshoz: 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.
A mártáshoz: 1,5-2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt + a félretett pörköltszaft.

 

p1500635-dd.jpg


Elkészítés:

Két evőkanál olajat hevítünk. Megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Beletesszük a darált húst, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor a húsdarabok itt-ott barnulni kezdenek, megszórjuk pirospaprikával, hozzáöntjük a lecsót, megsózzuk, borsozzuk, és 2 dl vizet ráöntve puhára pároljuk (nagyon rövid idő alatt megfő).
A pörkölt levéből egy jó merőkanálnyit kimerünk. Ezt a szaftot félretesszük.
A lisztet csomómentesen belekeverjük a tejfölbe. A húst lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztes tejfölt. Ezután visszatesszük a tűzre és kevergetve jól kiforraljuk. (Kenhető masszát kell kapnunk, olyasmit, mint a melegszendvicskrém). Sóval-borssal utánaízesítjük, aztán  langyosra hűtjük.
A húsos krémet a palcsintákba töltjük olyan módon, hogy a palacsinta közepébe halmozunk néhány evőkanál tölteléket, a tésztát pedig először alulról, majd két oldalról is ráhajtjuk, végül föltekerjük. Így kis csomagokat kapunk. A palacsintabatyukat egy kiolajozott tűzálló tálba rakjuk, majd 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

A félretett pörköltszaftba belekeverjük a liszttel elkevert 1 dl tejfölt. A mártást felforraljuk, aztán 2-3 percig főzzük, majd tálalás előtt a palacsintákra öntjük.
A többi tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

Tipp:

A húsos töltelék helyett maradék pörköltet is használhatunk. A húst ebben az esetben nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Saghy Attila, 2016.01.15 20:35)

Az igazi Hortobagyi nem igy keszul,de ez sem rossz.

Hortobágyi palacsinta

(Szamóca, 2010.01.08 09:58)

Szia! Jó étvágyat hozzá!

hortobágyi húsos palacsinta

(Andibaba, 2010.01.07 22:36)

Én holnap meg is csinálom

Palacsinta

(Szamóca, 2009.07.07 09:45)

Kedves Ágimami!
Ez az én változatom gyorsabb, egyszerűbb, mint a hagyományos (ahol a kész pörköltet kell ledarálni, ami macerás és egy csomó mosatlannal és maszatolással jár), de legalább olyan finom. A férjem egyik kedvenc étele.
Remélem, ízleni fog!

Hortobágyi husos palacsinta

(Ágimami, 2009.07.07 09:39)

Én imádom, de valahogy eddig még nem készítettem el, kimaradt a menüből.
Most ahogy olvasom és nézem a képet, a hét végén biztos megcsinálom, annyira kedvet kaptam hozzá!! Köszönöm!

Válasz Gerrinek

(Szamóca, 2009.01.13 11:39)

Hús helyett gombából is szoktam csinálni. Úgy is nagyon finom. :)

gerri

(geréb@citromail.hu, 2009.01.13 11:28)

palcsi
egész jó

Szia Éva!

(Szamóca, 2009.01.09 20:19)

Örülök, hogy neked is ízlik. :)

TISZAVASVÁRI

(ÉVA, 2009.01.09 20:07)

NAGYON JO ÍZE VAN