Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÚSGOMBÓCLEVES

2013.01.11

Hozzávalók:

3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, negyed zellergumó, 15-20 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 4-5 gomba, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál tárkonylevél, 1 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, ízlés szerint tárkonyecet, esetleg 1 kávéskanál cukor. 

A gombócokhoz: 50 dkg darált hús, 2 zsemle, 1 tojás, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál őrölt majoránna, fél kávéskanál őrölt bors, 2 kávéskanál só.

 

p1290784-dd.jpg

 

Elkészítés:

A húsgombóchoz vízbe áztatjuk a zsemlét és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát. A kinyomkodott zsemléket a hagymakockákat, a zúzott fokhagymát és a többi fűszert a darált húshoz adjuk, és alaposan egybegyúrjuk, majd félretesszük.

A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az olajon 3-4 percig kevergetve pirítjuk őket, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Beletesszük a megtisztított vöröshagymát egyben, a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon, éppen csak gyöngyözve 40-50 percig főzzük. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk.
A darált húsból nagyobb gombócokat formázunk. Óvatosan a levesbe rakosgatjuk őket, és tovább főzzük, míg a gombócok fel nem jönnek a lé tetejére. Ezután a levest, ha kell, sóval, borssal utánaízesítjük, kis tárkonyecetet és esetleg cukrot adunk hozzá, és forrón tálaljuk.

Tipp: aki az erősebb ízeket szereti, tehet bele ételízesítőt is. Tálalásnál kanalazhatunk minden tányérba némi tejfölt, és erre merhetjük a forró levest.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.