Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HÚSLEVES

2008.01.21

Hozzávalók:

2 kg hús (lehetőleg legalább a fele csontos hús legyen), 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé (vagy 10 dkg karfiol, vagy 10 dkg kelkáposzta), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset, annak pici erőspaprika is mehet bele), 1 db  paradicsom, 1 csomag petrezselyemzöld, só, egész bors, 20 dkg levestészta.
Tehetünk még a húslevesbe 10-20 dkg gombát  és/vagy 10 dkg zöldborsót is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek egy pici belefőzött lestyánlevél.

 

husleves-11-010-dd.jpg

   

Elkészítés:

A húst megmossuk, összevágjuk, majd hideg vízben feltesszük fõni. Ha már felforrt szedjük le a habját és sózzuk meg ízlés szerint. Tegyük bele a fűszereket (egész bors, fokhagymagerezd, vöröshagyma egészben). 

Nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.

 Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított vegyes zöldségeket, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet (esetleg lestyánzöldet). Gyöngyözve főzzük tovább.

Amikor a hús teljesen puhára fõtt, szűrjük le a levest.

A visszamaradt húst kicsontozva, apróbb darabokra vágva levesbetétként visszatehetjük a levesbe, vagy valamilyen mártással külön adhatjuk az asztalra.

A zöldségeket is visszatehetjük a levesbe ízlésesen feldarabolva.

További levesbetétként sós vízben kifőzött levestésztát (cérnametéltet, csigatésztát, apró csillagtésztát) adjunk a húsleveshez.

  

p1040970-dd.jpg

  

A húslevesből csinálhatsz májgombóclevest is.A receptjét itt találod: MÁJGOMBÓC LEVES.

 

Tipp:

Ha nagyon zsíros a húsleves, mert kövér húsból főzted, kétféle egyszerű módon zsírtalaníthatod.

Vagy várd meg, amíg teljesen kihűl, tedd hűtőgépbe, és amikor a zsír összefüggő szilárd réteggé dermed a tetején, egyszerűen vedd le róla.

Vagy még forrón hagyd kicsit állni a levest, hogy a zsír összegyűljön a tetején. Aztán óvatosan érints a tetejéhez konyhai papírtörlőt, ami magába szívja a zsírt. Ezt mindaddig ismételd, amíg el nem fogy a levesről az általad eltávolítani kívánt zsírmennyiség.

 

p1410055-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.