Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÚSOS DERELYE

2008.01.21
Пельмени

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás + 1 tojássárgája, egy mokkáskanál só.

A töltelékhez: 50 dkg darált hús (legjobb vegyesen marha- és sertéshúsból, de bármilyen darált húsból el lehet készíteni), 1 fej vöröshagyma, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 kis mokkáskanál só, étolaj. (Aki szereti, tehet bele egy csipetnyi csípős paprikát is.) A kenéshez: 1 tojásfehérje villával kissé habosra verve.

 

Kép

 

Elkészítés:

2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik, aztán egy egész pici vizet aláöntve, lefedve puhára sütjük. Amikor megpuhult a hús, levesszük a tűzről, és félretesszük kihűlni.

A tésztához a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a tészta túl lágy vagy túl kemény lesz. Ez a liszt minőségétől és a tojások nagyságától is függ. Ha túl kemény a tészta, apránként egy kis hideg vizet gyúrunk bele. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.) Ezután vékonyra (tényleg 1 milliméteresre) nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (én kb. 7-8 cm átmérőjűt használtam) korongokat szaggatunk belőle.

A tésztakorongok szélét nagyon vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Minden kör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket halmozunk, aztán a korongokat félbehajtjuk, rá a töltelékre, és a széleket jól összenyomkodjuk.

Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A derelyéket a forrásban levő vízbe tesszük, és azután, hogy a víz felszínére jöttek még 5 percig főzzük.

Mikor megfőttek, pici olvasztott vajra vagy étolajra szedjük őket.

Tálalhatjuk a derelyét tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva, különböző mártásokkal (pl. gombamártás, paradicsommártás vagy vadas), de húslevesben levesbetétként is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Пельмени

(margica, 2012.07.03 16:44)

az oroszok ezt az ételt sok tehénvajjal és ecettel fogyasztják.
az elkészítési mód csak abban különbözik, hogy a húst nyersen keverjük a hagymával, fűszerekkel és ezzel töltjük a tésztát.