HÚSOS TÁSKA
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, 2 evőkanál hideg víz, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só. A tészta tetejére: 1 tojás villával kissé fölverve, csipetnyi só.
A töltelékhez: 50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke, pulyka is, ki hogy szereti), 1 fej apró kockákra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, pár csipet őrölt bors, pár csipet őrölt kömény, 1-2 evőkanál étolaj, 2-3 evőkanál tejfölben elkevert 1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
Egy edényben fölhevítjük az olajat, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát megszórjuk a köménnyel és az őrölt borssal, és állandóan kevergetve üvegesre sütjük, hozzáadjuk a darál húst, kevergetve alaposan megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a pirospaprikával. (Ha csirkehúsból készül az étel, akkor a hús tíz perc kevergetve pirítás alatt át is sül. Ha sertés- vagy marhahúst használunk, a megpirított húst felöntjük kb. egy deci vízzel (vagy, ha éppen van, húslevessel), és puhára pároljuk.) Amikor a hús megpuhult, belereszeljük a fokhagymát, aztán belekeverjük a lisztes tejfölt, kevergetve még 2-3 percig főzzük, aztán levesszük a tűzről és kihűtjük.
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, aztán a többi hozzávalóval sima, rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval körlapokat szaggatunk belőle. A körlapok szélét megkenjük a villával fölvert tojással. A közepükbe egy-egy teáskanál tölteléket halmozunk, és a tésztát két oldalról összecsippentjük. A széleket alaposan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Az itt bemutatott tészta receptje Michael Roux Tésztavarázs című könyvéből származik.
Imádom a szép szakácskönyveket. Lapozgatom őket, nézegetem a képeket és várom az ihletet. A recepteket néha átfutom, de a legritkább esetben sütök-főzök könyvből.
Tésztavarázs receptjeit viszont érdemes nem csak elolvasni, de pontról pontra követni is.
A legőszintébben ajánlom ezt a könyvet a gyakorlott és a gyakorlatlan konyhatündéreknek, háziasszonyoknak egyaránt. A gyakorlottaknak azért, mert meg fognak lepődni, hogy milyen kellemes tud lenni a tésztagyúrás, amikor a tészta nem ragad, szakad, tapad, hanem simán, rugalmasan, bársonyosan alakul, gömbölyödik a tenyér alatt. A gyakorlatlanoknak azért, hogy megtapasztalják, a tésztakészítés nem boszorkányság, viszont kis odafigyeléssel boszorkányosan finom tésztaételeket varázsolhatunk az asztalunkra.
A Tésztavarázs végigkalauzolja az olvasót az édes és sós alaptészták (linzer-, leveles-, égetett-, pizza-, briós-, omlóstészták...) világán. Minden fejezet egy alaptészta készítésének leírásával kezdődik, amit jónéhány klasszikus és modern recept követ. A recepteket gyönyörűséges, ínycsiklandozó fotók illusztrálják. A tésztakészítés elsajátítását fázisfotók segítik.
A Tésztavarázs egy olyan szakácskönyv, ami szerintem nem hiányozhat egyetlen olyan háztartásból sem, ahol a konyha nem csak dísz, hanem az ételkészítés színhelye.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
https://newfasttadalafil.com/ - generic cialis Shelf Life Of Zithromax Dtpahd Where Can I Buy Macrobid Bacterial Infections <a href=https://newfasttadalafil.com/>discount cialis</a> Cialis Generique Quality https://newfasttadalafil.com/ - Cialis Sryxff Repeat analyses in venous bloods from of the VLBW infants were analysed at weeks of age and again at weeks in
Husos táska
(Monika, 2020.05.16 12:05)Megcsináltam, de sajnos a tészta nem omlós, hanem száraz és ízetlen.
Husos táska
(Monika, 2020.05.16 12:04)Megcsináltam, de sajnos a tészta nem omlós, hanem száraz és ízetlen.
cialis effect on testosterone
(Autorne, 2022.06.14 01:01)