Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÚSOS TÁSKA

2012.03.26

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, 2 evőkanál hideg víz, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só. A tészta tetejére: 1 tojás villával kissé fölverve, csipetnyi só.

A töltelékhez: 50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke, pulyka is, ki hogy szereti), 1 fej apró kockákra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, pár csipet őrölt bors, pár csipet őrölt kömény, 1-2 evőkanál étolaj, 2-3 evőkanál tejfölben elkevert 1 evőkanál liszt.

 

p1130956-dd.jpg

 

Elkészítés:

Egy edényben fölhevítjük az olajat, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát megszórjuk a köménnyel és az őrölt borssal, és állandóan kevergetve üvegesre sütjük, hozzáadjuk a darál húst, kevergetve alaposan megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a pirospaprikával. (Ha csirkehúsból készül az étel, akkor a hús tíz perc kevergetve pirítás alatt át is sül. Ha sertés- vagy marhahúst használunk, a megpirított húst felöntjük kb. egy deci vízzel (vagy, ha éppen van, húslevessel), és puhára pároljuk.) Amikor a hús megpuhult, belereszeljük a fokhagymát, aztán belekeverjük a lisztes tejfölt, kevergetve még 2-3 percig főzzük, aztán levesszük a tűzről és kihűtjük.

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, aztán a többi hozzávalóval sima, rugalmas tésztát gyúrunk.

A tésztát 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval körlapokat szaggatunk belőle. A körlapok szélét megkenjük a villával fölvert tojással. A közepükbe egy-egy teáskanál tölteléket halmozunk, és a tésztát két oldalról összecsippentjük. A széleket alaposan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

p1130962-dd.jpg

Az itt bemutatott tészta receptje Michael Roux Tésztavarázs című könyvéből származik.

Imádom a szép szakácskönyveket. Lapozgatom őket, nézegetem a képeket és várom az ihletet. A recepteket néha átfutom, de a legritkább esetben sütök-főzök könyvből.

Tésztavarázs receptjeit viszont érdemes nem csak elolvasni, de pontról pontra követni is.

A legőszintébben ajánlom ezt a könyvet a gyakorlott és a gyakorlatlan konyhatündéreknek, háziasszonyoknak egyaránt. A gyakorlottaknak azért, mert meg fognak lepődni, hogy milyen kellemes tud lenni a tésztagyúrás, amikor a tészta nem ragad, szakad, tapad, hanem simán, rugalmasan, bársonyosan alakul, gömbölyödik a tenyér alatt. A gyakorlatlanoknak azért, hogy megtapasztalják, a tésztakészítés nem boszorkányság, viszont kis odafigyeléssel boszorkányosan finom tésztaételeket varázsolhatunk az asztalunkra.

A Tésztavarázs végigkalauzolja az olvasót az édes és sós alaptészták (linzer-, leveles-, égetett-, pizza-, briós-, omlóstészták...) világán.  Minden fejezet egy alaptészta készítésének leírásával kezdődik, amit jónéhány klasszikus és modern recept követ. A recepteket gyönyörűséges, ínycsiklandozó fotók illusztrálják. A tésztakészítés elsajátítását fázisfotók segítik.

A Tésztavarázs egy olyan szakácskönyv, ami szerintem nem hiányozhat egyetlen olyan háztartásból sem, ahol a konyha nem csak dísz, hanem az ételkészítés színhelye.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.