Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KACSACOMB PÁROLT KÁPOSZTÁVAL

2008.01.18

Hozzávalók (4 személyre):

4 kacsacomb, só, őrölt bors, néhány rozmaringágacska (ha nincs friss, jó a szárított rozmaring is), 5-6 gerezd fokhagyma.

  

Kép

  

Elkészítés:

A kacsacombokat nagyon alaposan megtisztítjuk. A bőrös oldalát kicsit bevagdoshatjuk. A húst megsózzuk, megborsozzuk, és egy lefedhető hőálló tálba vagy magasabb falú tepsibe rakjuk. (Az edény akkor legyen, hogy a kacsacombok éppen beleférjenek, ne maradjon sok üres hely.)

A combokra rászórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a rozmaringágacskákat, a húsra öntünk 3 deci vizet, aztán az edényt lefedjük vagy a tetejével vagy alufóliával, és kb. 140 fokon három órát sütjük. Sülés közben a combokat néha megforgathatjuk.

A sülő húsból a lassan kiolvad a kacsazsír, így a combok tulajdonképpen viszonylag alacsony hőmérsékleten a saját zsírjukban sülnek meg vajpuhára, zamatosra.

A sütési idő végén a húst kivesszük az edényből. A visszamaradó kacsazsírt leszűrve hűtőgépbe tesszük (fölhasználhatjuk más ételekhez).

Amíg a kacsa sül, elkészítjük a párolt káposztát.

Hozzávalók:

1 közepes fej lilakáposzta, 1 fej lilahagyma, cukor, só, ecet, őrölt kömény, 2 babérlevél, 2 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és vékonyan fölkarikázzuk, vagy apró kockákra vágjuk.

Egy fazékban az olajon elkezdjük üvegesre sütni a hagymát. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és állandóan kevergetve együtt sütjük 2-3 percig. Ekkor beleforgatjuk a káposztacsíkokat, kicsire vesszük a lángot, megsózzuk a káposztát, két evőkanál ecetet adunk hozzá, beleteszünk két babérlevelet, 1 kiskanál őrölt köményt és aláöntünk kb. 1 dl vizet, aztán lefedjük, és megpároljuk. Közben gyakran megkeverjük, és ha nem enged elég levet a káposzta, úgy a időnként öntünk alá némi vizet. A főzés folyamán a káposzta alatt legyen mindig egy kis lé, aminek a főzés végére kell elfőnie.

Amikor a káposzta megfőtt, utánaízesítjük sóval, cukorral vagy ecettel ízlés szerint.

A megsült kacsacombokat a párolt lilakáposztával és hagymás krumplival tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.