Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KOCSONYA

2014.01.18

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 kisebb nyers, bőrös csülök, 1 kisebb füstölt csülök vagy egy darabka füstölt tarja, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál egész bors, 2 babérlevél, só.
 


p1480684-dd.jpg

  

Elkészítés:

A nagyon alaposan megmosott, felnegyedelt csülköket annyi vízben, amennyi bőven ellepi, egészen kis lángon (éppen csak gyöngyözzön a víz) a fűszerekkel együtt legalább 4-5 órát főzzük. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk, hogy a lé mindig lepje el a csülköt.

Amikor a hús teljesen puhára főtt, kiemeljük a léből. A répaféléket, darabos fűszereket eltávolítjuk, a levet pedig nagyon finom szűrőn átszűrjük.

A húst kicsontozzuk, ízlés szerint feldaraboljuk, tálkákba adagoljuk, és rámerjük a levet.

Hideg helyen hagyjuk megdermedni.

 

Tipp:

Ha valamiért nagyon zsíros a lé, akkor a főzőedényben hagyjuk megdermedni, leemeljük róla a tetején összeállt zsírt, a levet újra felmelegítjük, és csak ezután öntjük a tálkákba.

Aki szereti, természetesen sertéslábat, sertésbőrt is főzhet bele.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kocsonya+

(Dragos Károly, 2015.12.07 16:44)

Nem tudom megálni, hogy ne szóljak bele. Szerintem amiben répa, zöldség meg 4 (!) gerezd fokhagyma van az nem kocsonya, hanem húsleves. Ha még füstölt hús is van benne, akkor meg bableves alaplé. A füstölt íz mindent elnyom.

A mindenki által dícsért kocsonyám: 3 kiló köröm meg csülök, farok, fül, 3-4 fej (!) fokhagyma, 1-2 vöröshagyma, ahány liter lé annyi csapott kisebb evőkanál só, szemes bors. Slussz! Tudom-tudom, ahány ház annyi szokás, meg ízlések és pofonok, de kipróbáltam sok variációt és ez a legegyszerűbb vált be.

mindenről, ami érdekel :-)

(Kisildi, 2014.01.18 12:41)

Én sem szoktam klasszikus kocsonyahúsból főzni, hanem mindig sok husiból-csülökből, de olyankor a lé nem igazán kocsonyásodik meg.
Tipp: amikor a levet a kicsontolt húsra öntöm, egy préselt fokhagymával "bélelt" szűrőn keresztül teszem. A zsírt a kocsonyáról csak fogyasztás előtt távolítom el, akkor nem szárad ki az étel. No, Uff, én szóltam! :-)