RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...
ERDÉLYI KŐTTES PALACSINTA HÚSSAL TÖLTVE
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 3 dkg élesztő, 4 evőkanál krumlipehely vagy krumplipüré (kihagyható), só, fokhagymapor.
A töltelékhez:
30 dkg daráthús , 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (ha nincs friss paprika és paradicsom, jó egy-két evőkanál lecsó is), só, 1 dl tejföl, 3 evőkanál liszt.
Olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az olajon üvegesre sütjük a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Utána hozzáöntünk 1 dl vizet, beletesszük a kimagozott, apróra vágott paprikát és héj nélküli paradicsomot, és időnként megkeverve fedő alatt lassan zsírjára sütjük (addig pároljuk, amíg a hagyma és a paprika úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Keverjük bele a darálthúst, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés mellett, pörköljük meg a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Ezután sózzuk meg, fedjük le, és pároljuk puhára a saját levében. (Ha a lé elfogyna, mindig csak egy kicsi vízzel pótoljuk.) Mivel darálthúsról van szó, öt perc alatt készen is van. Ezután keverjük bele a tejfölből és 3 kanál lisztből készített habarást. Ezzel is forraljuk fel. Sűrű, kenhető masszát kell kapnunk. (Ez a töltelék egyébként kiváló melegszendvicsekre is.) Ügyeljünk arra, hogy a habarás miatt valószínűleg utána kell sóznunk!
Ebből a leírásból úgy tűnhet, hogy nagyon hosszadalmas és bonyolult elkészíteni ezt az ételt, de a töltelék igazából egy darálthúsból főzött pörkölt, ami tíz perc alatt készen van.
A tészta elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy deci langyos tejjel megkelesztjük. A tálba szitált lisztet és a krumplipelyhet elkeverjük a tojássárgákkal, kis sóval, a fokhagymaporral, a megkelt élesztővel és még annyi tejjel, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Jól összegyúrjuk, aztán letakarva kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokra vágjuk. Minden második tésztadarab közepére 2-3 evőkanál tölteléket púpozunk. A tésztadarab széleit körben megkenjük a felhasznál tojássárgákból megmaradt tojásfehérjével, aztán egy töltetlen tésztadarabbal befedjük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Palacsintasütőben ujjnyi olajat forrósítunk, ebben a palacsintákat mindkét oldalukon lassú tűzön szép pirosra sütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
ERDÉLYI KŐTTES PALACSINTA HÚSSAL TÖLTVE
(petra, 2010.07.07 22:13)
valaki mondja meg
előre is köszönöm
ERDÉLYI KŐTTES PALACSINTA HÚSSAL TÖLTVE
(petra, 2010.07.07 22:09)szerintem nem finom de lehet hogy igen
Krumplipehely
(Szamóca, 2009.10.27 22:13)
Szia!
Nézd meg ezt az oldalt:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/konyhai-fortelyok_-praktikak/krumplipehely
krumplipehely
(Gig16, 2009.10.27 22:01)Szia! Mi a z a krumplipehely, és hol lehet olyat venni? Köszi!
Kedves Gattaka!
(Szamóca, 2008.07.11 11:15)A "kőttes" egyszerűen annyit jelent, hogy "kelt", "kelesztett".
Szia Tündi!
(Szamóca, 2008.07.11 11:14)
Az egy kicsit olyan, mint a hortobágyi húsos palacsinta, nem?
(AZt hiszem, én is csak lustaságból csinálom eleve darálthúsból, mert úgy nem szaftozok össze egy csomó edényt a pörköltdarálással.)
munna77@citromail.hu
(Tündi, 2008.07.11 11:09)
Szia,
hasonlót csinálok én is a családnak már évek óta, de én nem darált húsból, hanem a pörkölt húst darálom le, amikor készen van, mit mondjak egész más így az íze. Sós palacsintákba töltöm és utána kirántom, szóval panírozom, sütöm. Ez egy másik variáció. A te receptedet is meg fogom most csinálni, köszönöm!
Szia Anna!
(Szamóca, 2008.06.06 20:07)
Végtelenül kedves tőled, hogy ezt mondod. Köszönöm!
Nagyon szívesen beszélgetek veled főzésről és receptekről.
f.anna@freemail .hu
(ananisz, 2008.06.06 17:18)
Nagyon jok a recepjeid tecik ügyes vagy ha akarod eszmét cserélhetünk énis tudok egy párat énis konyhán dolgoztam
maradok tisztelettel anna
Gyjuh95@gmail.com
(A, 2016.09.07 12:36)