Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


LIBALEVES LIBAMÁJGOMBÓCCAL

2013.11.11

Hozzávalók:

1,5 kg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 csomag petrezselyemzöld, só, egész bors, 20 dkg levestészta.
Tehetünk még a húslevesbe 10-20 dkg gombát  és/vagy 10 dkg zöldborsót is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek egy pici belefőzött lestyánlevél.

30 dkg máj (pecsenye libamáj, ami nem azonos a sütni való, hízott libamájjal, és jelentősen oplcsóbb annál), 2 tojás, 2 zsemle, egy kiskanál só, negyed kávéskanál őrölt bors, egy kávéskanál őrölt majoránna, egy kiskanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.

 

 

p1420855-dd.jpg


   

Elkészítés:

A húst megmossuk, összevágjuk, majd bő, hideg vízben feltesszük fõni. Ha már felforrt leszedjük a habját, és sózzuk ízlés szerint. Beletesszük a fűszereket (egész bors, fokhagymagerezd, vöröshagyma egészben). 

Nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.

Közben elkészítjök a májgombócot.

A májat elkaparjuk vagy ledaráljuk. A zsemléket langyos vízbe áztatjuk, aztán alaposan kinyomkodjuk belőlük a vizet. Összekeverjük a májjal, a tojásokkal, zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Egy formázható, gombócokká gyúrható, de puha masszát kell kapnunk.

Vizet forralunk egy kiskanál sóval.

A masszából először 3-4 kis gombócot szaggatunk, formázunk, és a lassan gyöngyözve forró, sós vízbe helyezzük azokat. Ha ezek a próbagombócok szépen egyben maradnak, és jól átfőnek, akkor jó a gombócmasszánk. Ha esetleg szétfőnének, keverjünk a masszához még egy pici zsemlemorzsát.

Ha megfelelő állagú a gombócmassza, formázzunk az egészből kis golyókat vagy szaggassunk kiskanállal galuskákat, és főzzük ki gyöngyözve forró, sós vízben.

Amikor a hús a levesben már félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított vegyes zöldségeket és a petrezselyemzöldet (esetleg lestyánzöldet). Gyöngyözve főzzük tovább.

Amikor a hús teljesen puhára fõtt, leszűrjük a levest.

A visszamaradt húst kicsontozva, apróbb darabokra vágva levesbetétként visszatehetjük a levesbe, vagy valamilyen mártással külön adhatjuk az asztalra.

A zöldségeket is visszatehetjük a levesbe ízlésesen feldarabolva.

További levesbetétként sós vízben kifőzött levestésztát (cérnametéltet, csigatésztát, apró csillagtésztát) adhatunk a húsleveshez.

Tálaláskor minden tányérba néhány májgombócot teszünk, és erre merjük a levest.

 

Tipp:

Ha nagyon zsíros a húsleves, kétféle egyszerű módon zsírtalaníthatod.

Várd meg, amíg teljesen kihűl, tedd hűtőgépbe, és amikor a zsír összefüggő szilárd réteggé dermedt a tetején, egyszerűen vedd le róla.

Vagy még forrón hagyd kicsit állni a levest, hogy a zsír összegyűljön a tetején. Aztán óvatosan érints a tetejéhez konyhai papírtörlőt, ami magába szívja a zsírt. Ezt mindaddig ismételd, amíg el nem fogy a levesről az általad eltávolítani kívánt zsírmennyiség.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.