LIBATEPERTŐ
Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj, fél bögre víz.
Elkészítés:
A libahájat megmossuk, az esetleg bennemaradt tolldarabkákat és pihéket gondosan eltávolítjuk (szemöldökcsipesszel például), majd attól függően, hogy az apróbb vagy nagyobb tepertőt szeretjük, kisebb darabokra vágjuk. (A 2-3 centis kockákból apró tepertő lesz.)
Egy akkora fazékba, amekkorába a háj legalább kétszer belefér, fél bögre vizet öntünk. Beletesszük a hájat, és a legkisebb lángon főzni-sütni kezdjük.
A víz egy idő után elpárolog, és a tepertő kezd színesedni és összeugrani. Ekkor már gyakrabban kell ránézni, nehogy elégessük. A kisülő zsír nagy részét néhányszor leöntjjük róla.
Mikor a tepertő elérte a kívánt barnaságot, előkészítünk egy fedőt és egy evőkanálnyi vizet, elzárjuk a tüzet, a vízzel megspicceljük a tepertőt, gyorsan lefedjük. (Vigyázat, pattog!) Aztán állni hagyjuk, amíg sistereg. Ezután szűrőbe öntjük, és lecsepegtetjük róla az összes zsírt.
Tálaláskor pici sóval, őrölt pirospaprikával ízesíthetjük.
Tipp:
Érdemes egyszerre többet készíteni, mert a megadott mennyiségből mindössze két maréknyi tepertő lesz.
A kisült zsír felhasználásval készítsünk ZSÍRBAN SÜLT MÁJAT!