Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


MITITEI vagy MICCS - ahogy én csinálom

2008.01.15

Hozzávalók:

1 kg kétszer átdarált hús (az eredeti recept szerint egyenlő mennyiségű birka-, marha- és sertéshús, lehetőleg kicsit zsírosabb darabokból, de én csak sertés- és marhahúsból csinálom), 4-5 gerezd fokhagyma, egy közepes fej vöröshagyma, fél mokkáskanál frissen őrölt bors vagy borsikafű, 2-3 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika (aki szereti a csípőset, annak jó csípős fajta), fél mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, étolaj.

   

Kép

   

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és egy evőkanál olajon megfuttatjuk. (Addig sütjük, amíg egy picit üvegesedni kezd, ami maximum 1 perc, de véletlenül se barnítsuk meg!)

Az alaposan megdarált húsokat egy tálba tesszük, beleöntjük a hagymát az olajjal együtt, belereszeljük a fokhagymagerezdeket, beleszórjuk a fűszereket és a szódabikarbónát, aztán a masszát jó alaposan összegyúrjuk. (Nagyon fontos tényleg alaposan összegyúrni, hogy a fűszerek és a szódabikarbóna nehogy egy csomóban maradjanak.)

Ezután az egészet berakjuk minimum egy órára a hűtőbe, de a legjobb, ha legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

Sütés előtt a húsból 10-15 cm hosszú, másfél-két cm vastag kolbászkákat formálunk.

Legjobb szabad tűz fölött roston megsütni őket. (Nem túl erős lángon, gyakran megforgatva!)

De nagyon finom grillserpenyőben, kis olajban sütve is.

   

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

miccs

(Anna, 2011.02.10 17:28)

Olvasva Kucer kritikáját, annyit megjegyeznék, hogy a csombor ebből a receptből nem hiányzik, mert a borsikafű lánykori nevén csombor.

miccs

(Kucer, 2010.06.10 10:35)

Hmmm,hát itt ahogy olvasgattam a recept tippeket csak elmosolyodni tudok....
Igazándiból a mititei avagy "mici" ha ugy tetszik szevabcsicsa balkáni pontosabban szerb étel!Melyben a fő alkotórésze(a csombor mellett,amit ez a hagymás recept sem említ)amit sokan nem tudnak a jó csontlé(birkából v. marhaból).....
Viszont bárki szája ize szerint készítheti el; "ki-ki maga" alapon :)
Ez csupán csak 1 hozzászólás volt,nem kötelező követni,mindemellett a jó miccs nem Magyarországon,hanem Romániában,Bulgáriában és Szerbiában készül hagymával v. nem hagymával!
Köszi h. elolvastátok!További jó étvágyat mindenkinek!
ÜDV

Hagyma

(Szamóca, 2009.06.05 10:31)

Szia Macika!
Teljesen igazad van. Tudom, hogy a román mititei általában nem tartalmaz vöröshagymát. Azért írtam a recept címébe, hogy "ahogy én csinálom". Az az igazság, hogy az én családom hagymával szereti. Hiába lenne "igazibb" a recept hagyma nélkül, ha az úgy készült ételt nem ennék meg.
A tanácsodat szívből köszönöm! A recept olvasói hasznos információhoz jutnak belőle.
Tehát:
Kedves mindenki!
Próbáljátok ki a receptet vöröshagyma nélkül is. Hátha nektek úgy jobban fog ízleni!

Tanacs

(Macika, 2009.06.05 10:12)

Szia!

Remelem nem veszed rossz neven, lenne egy tanacsom a szamodra. Erdelyi leven, rengeteg miccset ettem es keszitettem, de meg hagymaval soha. Csak fokhagyma jar bele, ha hagymat is teszel, akkor teljesen mas lesz az izvilaga, az mar nem miccs. Probaljatok ki, mennyei!!!
Bocs, hogy belekotyogtam, de ha mar miccs, akkor legye igazi!:)))

A miccsről természetesen. :)

(Szamóca, 2009.05.27 20:29)

Szia Krumplee!
Köszönöm szépen a tanácsot! Nagyon kedves tőled.
Természetesen nyilvánvaló, hogy az igazi, hagyományos miccset meg sem közelíti az én változatom, de azért ezt is szívesen eszi a család.
Igyekezni fogok beszerezni az általad ajánlott fűszert.

a miccsről természetesen

(Krumplee, 2009.05.27 20:11)

Ajánlom, hogy kóstoljátok meg mustárral, azzal az igazi, és ha Romániába jártok keressetek "Condiment pentru Mititei" című fűszert. Mindenféle nagyobb boltban kapható. Ha azzal fűszerezitek, akkor sokkal jobban megközelíti az "eredeti ízt". De ez is nagyon nyaminak néz ki!!!

:)))

(Szamóca, 2009.05.23 17:11)

Egy jó nagy adag salátával még csak nem is hízlal. :)

Arról hogy mind megenném!!!!

(carpi, 2009.05.23 17:08)

Ez 1 tényleg nagyon finom étel. Már van 2 éve hogy utoljára ettem. Köszi a tippet. (lol)