Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PAPRIKÁS KRUMPLI

2008.01.11

Hozzávalók:

2 kg krumpli,  2 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika (aki szereti, tehet bele csípős paprikát is), 1 nagyobb paradicsom, 10 dkg húsos szalonna,  30 dkg kolbász (lehet debreceni kolbász vagy valamilyen paprikás parasztkolbász vagy lángolt kolbász), 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só (a kolbász sósságától függő mennyiségben), fél mokkáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál étolaj vagy 1 evőkanál zsír.

   

paprikas-krumpli-28-007-dd.jpg

    

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk és földaraboljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk.

A szalonnát fölkockázzuk vagy szeletben bevagdossuk.

Egy olyan fazékban, aminek nincsenek műanyag részei (sütőbe tehető) az olajon vagy zsíron megsütjük a szalonnát. A szalonnadarabokat kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsíron állandóan kevergetve üvegesre pároljuk a hagymát. Rászórjuk a pirospaprikát és a köményt,  rögtön levesszük a tűzről és felöntjük egy pohár vízzel. Beletesszük a földarabolt krumpli kétharmadát, megkeverjük. A krumpli tetejére rakjuk a lehúzott héjú, negyedekbe-nyolcadokba vágott paradicsomot, a kicsumázott és félbe vágott zöldpaprikát, a kolbászt (ízlés szerint egyben vagy fölkarikázva). Mindennek a tetejébe jön a krumpli megmaradt része. Az egészet megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi.

A fazekat szorosan lefedjük két réteg alufóliával, és betesszük a sütőbe 200 fokra. Kb. háromnegyed órát sütjük. Ezután levesszük róla az alufóliát. Óvatosan, hogy ne törjük össze, megkeverjük. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e. Ha nem, utánasózzuk. Ezután még visszatesszük a sütőbe lefedetlenül legalább negyed órára.  Az utolsó öt percre a tetejére rakhatjuk a félretett pirított szalonnát.

Savanyúsággal, friss salátával, esetleg tejföllel tálalhatjuk.

 

Kép

p1420869-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Paprikás krumpli gazdagon

(Joe, 2010.08.17 21:58)

Szioka Szamoca :)))

Tetszik a szalonna-kakastaréj. Ki fogom probalni legkozelebb. Nem volt nekem itt őrölt kömény, azt kihagytam. Gulyaslevesbe is kell. Van ugy, hogy egybe beleteszem, de ugy nem nagyon szeretem. Itt van egy masik paprikas krumpli, amit elozoleg keszitettem: http://www.flickr.com/photos/joenospam2003/sets/72157623909227871/

Paprikás krumpli

(Szamóca, 2010.08.17 20:17)

Hello Joe!
Nagyon klassz a paprikás krumplid. És milyen szép színes!
Nálunk főleg a gyerekek ízlése alakítja a recepteket.
Az ilyen hagyományos ételekben az a jó, hogy kicsit mindenki különbözőképpen csinálja őket. Izgalmas kipróbálni néha mások receptjeit.
Egyébként van, hogy én is jó sok húsfélét teszek a paprikás krumpliba: virslit, kolbászt, szalonna-kakastaréjt és ropogósra sütött hagymakarikákat a tálalásnál a tetejére:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/husos-etelek/paprikas-krumpli-gazdagon

Paprikas krumpli

(Joe, 2010.08.17 19:37)

Hello !

En egy kicsit maskeppen csinaltam. Kevesebb krumpli, tobb paprika es virslit is tettem bele. Itt vannak kepek rola: http://www.flickr.com/photos/joenospam2003/