Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC

2008.01.11

Hozzávalók (4 személyre):
Fél kiló darálthús, 2 kg paradicsom (vagy egy liter sűrű paradicsomlé), 1 evőkanál étolaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 gerezd fokhagyma reszelve, 1 csapott evőkanál pirospaprika, pár csipetnyi őrölt bors, só, cukor, 1 tojás, egy csokor zellerlevél, 20 dkg majdnem teljesen megfőtt rizs.
Köretnek: 1 kg sós vízben főtt krumpli.

  

p1410074-ee.jpg

    

Elkészítés:

Majdnem puhára főzzük a rizst, aztán hűlni hagyjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olajon megfonnyasztjuk, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és a paprikás hagymát az egy nagyobb tálban előkészített darálthúsra öntjük. Beleütjük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, belereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a rizst és jól összedolgozzuk.

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Enyhén megsózzuk.

A húsból gombócokat formázunk. A gombócokat a forrásba levő vízbe tesszük, és gyöngyözve főzzük őket, amíg a víz felszínére nem jönnek. (Nekem szokásom, hogy először csak egy gombócot kezdek főzni, és megnézem, hogy nem fő-e szét a vízben. Ha úgy látom, hogy elkezd szétfőni, némi zsemlemorzsát gyúrok a hús közé.)

A paradicsomot áttörjük vagy paradicsomdarálón ledaráljuk. A paradicsomlét egy nagy fazékba öntjük. Sózzuk, cukrozzuk, egy csokor zellerzölldet rakunk bele, és főzni kezdjük.

Amikor forrni kezd, két púpos evőkanál lisztből és egy kis olajból készült rántással besűrítjük. (Előkészítünk egy bögre hideg vizet a tűzhely mellé. Egy kis lábosba kb. két evőkanál étolajat öntünk. Hozzáadunk két púpos evőkanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítjuk, amíg a liszt kicsit sárgulni kezd. Ekkor beleöntjük egy mozdulattal a bögrényi hideg vizet. Levesszük a tűzről, és jól elkeverjük. Csomómentesnek kell lennie. Ha úgy látjuk, hogy esetleg maradhattak benne csomók, akkor szűrőn át öntsük az ételbe.)

A rántással besűrített paradicsomot jól elkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még öt percig főzzük. Végül a mártást sóval, cukorral utánaízesítjük. A zellerlevelet kivesszük belőle.

Beletesszük a húsgombócokat, és még 5 percig együtt főzzük.

Az ételt sós vízben főtt krumplival tálaljuk.

  

paradicsomos-husgomboc-015-ff.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

recept

(Malus, 2014.02.02 11:32)

Többféle receptet olvastam,de ez tűnik a legszimpatikusabbnak,úgyhogy meg is csinálom!Köszi!

recept

(Edit+Dávid+Tomi+Tifi, 2013.08.27 11:57)

Köszi a receptet!
Nagyon ízlett a családnak a recept alapján elkészített húsgombóc.. Köszönjük szépen!

Paradicsomgombóc

(Edit+Dávid+Tomi+Tifi, 2013.08.25 20:44)

Nagyon szuper a pari gombóc a képen, holnap megfőzzük és meg kóstuoljuk, hogy milyen lesz az íze.. remélhetőleg nagyon finom lesz és jól lakunk vele. :D

Köszönet a receptért!

(Era, 2013.05.12 20:55)

Szia/sztok!
Ma Én is ez alapján készítettem el a paradicsomos husigombócokat, de ami a lényeg mivel Mi igen sokan vagyunk munkámból kifolyólag és a nénik kimondottan nagyon szeretik 4- szeres adagból főztem és Isteni finomra sikerült!!!:)Az arányok tökéletesen helyesek, a gombócok nem főttek szét/ prézli sem kellett hozzá:)/és annyi szószunk lett, hogy Mindenki kedvére tölthette meg a pocakját vele!Köszönjük az oldal készítőinek!!!:)

vélemény

(Ágnes, 2012.12.17 22:47)

Szia! A kedvencem a konyhán kapható húsgombóc paradicsom szósszal,de itthon még sosem készítettem pedig mindenki imádja. És nagyon örültem mikor rátaláltam a receptedre,egyszerűen mennyei,szóhoz nem jutottam mikor megkóstoltam. Én több szósszal készítettem mivel mindenki duplán szereti,kisfiamnak még a fagyóba is raktam el.:)

Receptről

(Gizi, 2012.02.21 12:43)

Sziasztok,

Én hagyományos receptet kerestem és itt találtam. Kezdő szakácsoknak nagyon jó recepetek ezek és részletesen le van írva, hogy mit hogyan kell, hogy a végeredmény jó legyen:)

piros

(tububu@freemail.hu, 2010.08.17 14:32)

bocsi de nekem nem tetszett ez az oldal nem nagyon látok benne fantáziát olyan egyhangú mindennaposak ezek a receptek

Re: piros

(babettsz, 2011.05.03 10:24)

piros nem kötelező ezt az oldalt látogatni,ha különlegesre vágysz annak is megvan a helye,de még nagyon sokan vannak -köztük én is-,akik az egyszerű és hagyományos ételeket kedvelik,amik ahogy te is írtad mindennaposak ahogy régen szüleinktől megszoktuk,ezek a hagyományos ételek nekem sokat jelentettek és jelentenek a mai napig!Köszönet az oldal készítőinek,hogy egyszerűen finomakat főzhetünk!

pirosnak

(Magdi, 2011.01.29 20:54)

Nem azért, de aki különlegesebb ételekre vágyik az böngésszen máshol.
Nem értem egyesek, hogy lehetnek ennyire tapintatlanok és akkor még finoman fejeztem ki magam.
Ha tudná kedves Piros mennyi munka van ebben a honlapban biztos nem írta volna "értékes" hozzászólását, ami persze nem is állja meg a helyét, mert a sütik pl. nagyon is különlegesek.
Nekem ez a kedvenc receptes oldalam, mert látom, hogy kipróbált receptek vannak, ami nekem nagyon számít!

Receptek

(Szamóca, 2010.08.17 15:03)

Szia Piros!
Ha különlegesebb receptekre vágysz, nézd meg ezt az oldalt:
http://www.oliva.eoldal.hu
Nagyon jó!