PÖRKÖLT
Hozzávalók:
50 dkg apró kockákra vágott vöröshagyma, 1 kg felkockázott marhalábszár, 1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika, negyed kávéskanál őrölt bors, 1 evőkanál zsír, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
Elkészítés:
A hagymát a felmelegített zsíron kevergetve megfonnyasztjuk (5 perc). Beleszórjuk a húst, és tovább keverjük, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük, és felöntjük egy bögre hideg vízzel. Beletesszük a kicsumázott paprikát és a lehúzott héjú paradicsomot félbevágva, sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kevés vizet ráöntve a legkisebb lángon puhára pároljuk. (A főzési idő hosszú, lehet 2 óra is.)
Tetszés szerinti körettel tálaljuk. Finom egy szelet kenyérrel is.
PÖRKÖLT MÁSKÉPP
Hozzávalók:
2-3 fej apró kockákra vágott vöröshagyma, 1 kiló felkockázott színhús (marha, sertés, pulyka, csirke...), pirospaprika, só, bors, olaj, két-három evőkanál lecsó (vagy egy zöldpaprika és egy paradicsom)
Elkészítés:
Két evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, rögtön lehúzzuk a tűzről és félretesszük. Egy másik edényben néhány kanál olajat hevítünk. Beleöntjük a húskockákat, és gyakran kevergetve megpirítjuk őket. Amikor a húsdarabok itt-ott barnulni kezdenek, hozzájuk öntjük a hagymát és a lecsót, megsózzuk, borsozzuk, és mindig egy kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Rizzsel, nokedlivel vagy tésztával tálaljuk, de egy szelet friss kenyérrel is nagyon finom.