Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


RIZSES LECSÓ KOLBÁSSZAL

2008.01.10

Hozzávalók (4 személyre): 

6 db paprika, 4 db paradicsom, 1 nagy fej vékony karikákra vagy kis kockákra vágott vöröshagyma, 30 dkg lecsókolbász vagy debreceni kolbász, 2 evőkanál étolaj, só, 25 dkg rizsből készült főtt rizs, valamint ízlés szerint más zöldségek: gomba, cukkini, padlizsán, zsenge tök (a gombát a paprikával együtt, a padlizsánt, cukkinit, tököt a paradicsommal együtt adjuk az ételhez).

  

Kép

  

Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük a hagymát, beleszórjuk a kolbászkarikákat és a csíkokra vágott paprikát . Mikor kicsit pirulni kezdenek, hozzájuk keverjük a darabokra vágott (héjuktól megszabadított) paradicsomokat, kicsit megsózzuk, és összefőzzük, amíg a paradicsom levet ereszt (ha a paradicsom nem túl lédús, önts a lecsóba fél pohár vízzel elkevert két evőkanál paradicsompürét).

A lecsóba belekeverjük a főtt rizst, és kis lángon 7-8 percig együtt főzzük.Vigyázat, könnyen odaég!

Aki szereti a csípőset, természetesen csípős paprikát is tehet bele.

 

 

Tipp:

A rizst nagyon könnyen megfőzheted mikróban. (Én többnyire így főzöm.) Kell hozzá egy lezárható, lehetőleg kerek műanyag edény. Ebbe szórjuk a rizst. Rászórjuk a sót. Fölöntjük a rizs térfogatához képest háromszoros mennyiségű forró vízzel, aztán lefedve betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra a tasakon megjelölt időtartamra. (Bevallom, én nem is mindig nézem a tasakon megjelölt főzési időt. Beteszem a rizst negyed órára, aztán megnézem, megpuhult-e, ha nem, visszateszem még egy kicsit.) Amíg a lecsót készíti az ember a mikróban a rizs is bőven megfő, és semmi gond vele.

Nem ég le a rizzsel való összekeverés után az étel, ha nem a tűzhelyre teszed vissza "összemelegíteni", hanem beteszed negyed órára lefedve a sütőbe.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lecsótalanság

(sanya, 2013.09.05 14:34)

A képen látható: gomba, uborka, paprika nagy szeletben, úgyhogy hiteltelen! Nem beszélve arról, hogy 25 dkg rizs.ennyi zöldséghez képest
nagyon soknak tűnik!
Nem lehet, hogy
soha az életben nem főztél lecsót, vagy bármi mást, csak feltűnési
viszketegségben szenvedsz?

rizs

(Anna, 2011.10.03 15:44)

Szerintem úgy az igazi, ha a lecsóban fő meg a rizs. Nekem ettől rizses lecsó:) Készítek is ma, már régen volt.