SERTÉSBORDA GERGELYI MÓDRA
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb vagy 8 kisebb kicsontozott karaj szelet, 25-30 dkg húsos szalonna, 1 kg krumpli, 4-5 fej lilahagyma, só, bors, étolaj.
Elkészítés:
A krumplit alaposan megmossuk, megsúroljuk és héjában 15 percig főzzük.
Közben a hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk (véletlenül se verjük papírvékonyra!), megsózzuk, megborsozzuk és egy serpenyőben 2-3 evőkanál étolajon egyszer megfordítva hirtelen megsütjük, majd félretesszük.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk azzal az olajjal, ami a hússütésből visszamaradt.
Az előfőzött krumplit kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a tűzálló tál alján elrendezzük, megsózzuk, megborsozzuk. A krumplit befedjük a hússzeletekkel, majd a hússzeleteket a szalonnaszeletekkel. A szalonna tetején elosztjuk a vastag karikákra vagy negyedekre vágott hagymát.
Az edényt szorosan lefedjük (ha nincs teteje, akkor alufóliával), és 200 fokos sütőben puhára sütjük a húst. Miután a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és megpirítjuk az étel tetejét.
Tipp:
Természetesn más fűszert is használhatsz. Például nem árt meg neki némi fokhagyma sem.