Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SÓLET - ahogy én készítem

2008.01.09

Hozzávalók:
Fél kiló gyöngybab (apró szemű fehér bab), 3-4 evőkanál árpagyöngy (gersli), legalább fél kiló füstölt hús (lehet több is), 2 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pici őrölt bors, fél mokkáskanál majoranna, személyenként egy főtt tojás.

 

solet-006-dd.jpg

  

Az igazi recept szerint füstölt marhahús vagy libacomb kerül a sólettbe, de én leginkább füstölt tarjával csinálom, és gyakran teszek bele valamilyen kolbászfélét (pl. debreceni kolbászt, füstölt virslit) is.

A húsfélék sótartalma miatt a sólettet nagyon óvatosan sózzuk.

Elkészítés:

A babot alaposan átmossuk, majd egy éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leöntjük róla az áztatóvizet. A babot és a gerslit leöblítjük, aztán a felét egy lezárható hőálló edénybe öntjük. (Jó hozzá például az előre hideg vízbe áztatott római tál vagy egy jénai tál vagy műanyag részek nélküli fedeles lábos.) A babrétegre rakjuk a húsdarabokat, a megtisztított hagymákat, a babérlevelet, a kicsumázott és félbevágott paprikát, a paradicsomot, aztán erre a bab másik felét. Kicsit sózzuk (óvatosan!), borsozzuk, megszórjuk majorannával, aztán felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Lezárjuk az edényt, és 180 fokos sütőbe rakjuk.
Fél óránként ránézünk, és pótoljuk az elfőtt vizet. (A főzés kezdetétől számított 2 óra elteltével kóstoljuk meg a sólettet, hogy elég sós-e. Ha nem elég sós, ilyenkor még nyugodtan utánasózhatunk úgy, hogy megszórjuk az étel tetejét sóval, és aztán felöntjük kis vízzel.)
A főzési idő kb. 3-3,5 óra.

Aki szaftosabban, több lével szereti a sólettet, az a főzés utolsó fél órájára még öntse fel jó alaposan vízzel az ételt. Aki szárazabban, kevesebb lével szereti, az a főzés utolsó negyed órájára vegye le a fedelet az edényről. A főzés végefelé tesszük az ételbe a kolbászféléket és a megtisztított főtt tojásokat is.

 

Tipp:

Készíthetjük a sólettet úgy is, hogy este rakjuk be a sütőbe, és reggelre megfő. Ilyenkor a sütőt csak 150 fokra kapcsoljuk, és annyi vizet öntünk kezdésként a babra, ami legalább duplán ellepi.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Árpagyöngy

(Szamóca, 2009.10.22 09:32)

Nagyon jó ötlet, köszönöm szépen!

Ótlet a sólethez

(Macóka, 2009.10.21 19:32)

Én árpagyönggyel csinálom, babbal együtt beáztatom és a babbal összekeverve rétegezem a római tálba, a hozzávalókkal, a tetejére még egy kis pirospaprikát szórok és kb. 2 evőkanál olajat teszek, így küldöm a sütőbe.