Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SONKÁS FÁNK

2012.10.22

Hozzávalók:

50 dkg áttört főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré, esetleg maradék paprikás krumpli), 50 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 2 dl langyos tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 kávéskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió, olaj a kisütéshez. A töltelékhez: 30-35 dkg sonka, tarja vagy húsos szalonna apróra vágva.

  

p1270287-dd.jpg

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy tálba szitáljuk. beletesszük a krumplit, a sót, a szerecsendiót, a puha vajat, beleöntjük az élesztős tejet, aztán az egészből a tál falától elváló, puha tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény a tészta, apránként még egy kis langyos tejet adunk hozzá.)

A tésztát ezután egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.

Ezután pingponglabdányi gombócokra osztjuk a megkelt tésztát. Két tenyerünk között minden gombócot fél centi vastag körlappá lapítunk. (Ki is nyújthatjuk a tésztát kicsit meglisztezett deszkán, és nagy pogácsaszaggatóval köröket szaggathatunk belőle.)

A tésztakorong közepébe apróra vágott sonkát teszünk, majd a korongokat félbehajtjuk, a széleiket jól összenyomkodjuk. 

A fánkokat forró olajban mindkét oldalon aranybarnára sütjük vagy vékonyan kiolajozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.

Tálalhatjuk reszelt sajttal megszórva vagy fokhagymás tejföllel meglocsolva.

Jó étvágyat!

 

Tipp:

A töltelékbe tehetünk vékony karikákra vágott lila hagymát vagy sajtot is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.