SONKÁS-SAJTOS TÉSZTA
Bálint fiam 8 évesen feltalált receptje.
Hozzávalók:
50 dkg százaztészta (pl. csavart orsó),
25 dkg (füstölt) sonka,
25 dkg sajt (legjobb, ha többféle),
5 dl tejszín (30%-os),
2 evőkanál vaj,
só (a sajt és a sonka sósságától függően),
néhány csipetnyi reszelt szerecsendió.
Az étel tetejére:
parmezánforgács.
A tésztát sós vízben feltesszük főni.
Közben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd felöntjük tejszínnel. Amikor forrni kezd, belekeverjük a reszelt sajtot. Ha kell, picit megsózzuk.
Amint a sajt felolvadt, a sonkás mártást összekeverjük a közben megfőtt és leszűrt tésztával. Kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy a tészta beszívja a szószt.
Az ételt parmezánforgáccsal megszórva tálaljuk.
VAGY:
Összekeverés után az egészet egy tűzálló tálba öntjük. A tetejére sajtot reszelünk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad és az étel színt nem kap.