Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SVÉD HÚSGOLYÓK BARNAMÁRTÁSSAL - KÖTTBULLAR

2008.01.09

A recept egy kedves svéd rokontól származik. Állítólag eredeti. 

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz: 50 dkg finomra darált hús (vegyesen sertés és marha), 10 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma nagyon apró kockákra vágva, 1 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejszín, 2 mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fehér bors, kis csipetnyi őrölt szegfűbors.

A tejszínes barnamártáshoz: 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál szójaszósz, csipetnyi őrölt fehérbors, fél kiskanál pirospaprika, (ha van) húsleves (de jó helyette a víz is).

    

Kép

   

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy evőkanál vajon, de ne hagyjuk megbarnulni. A tojást villával kicsit verjük fel. Keverjük össze a tejszínnel, aztán adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk kb. 10 percig állni.
A darált húst gyúrjuk össze alaposan a vajas hagymával, a tejes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel.

A masszából készítsünk diónyi gombócokat.

A maradék vajat melegítsük meg (de nehogy megégessük!), és állandóan rázogatva a serpenyőt, minden oldalukon süssük barnára a golyókat.

Krumplipürével, főtt vagy sült krumplival, tejszínes barnamártással és vörösáfonya lekvárral kínáljuk.

 

sved-husgolyo-szamoca-008-dd.jpg

 

 

A  tejszínes barnamártás elkészítése:

A vajba, amiben a húsgolyókat sütöttük, belekeverünk 2 evőkanál lisztet és fél kiskanál  pirospaprikát, kicsit megpirítjuk, felöntjük húslevessel (vagy vízzel) kb. tejföl sűrűségűre. Ízesítjük szójaszósszal, kis fehérborssal. Végül belekeverjük a tejszínt. Együtt felforraljuk. Megkóstoljuk hogy megfelelő-e a fűszerezése, esetleg még utánaízesítjük.

 

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Húsgolyó

(Éva, 2009.07.03 15:06)

Hétvégén vendégek voltak nálunk.
Ezt csináltam meg nekik és a gyümölcstortádat.
Nagyon nagy siker volt.

húsgolyók

(Vitosa, 2009.06.02 07:20)

Tényleg nagyon jó a recept. Nagyon rég kerestem.Nagyszerű hogy végre megvan és bevált.

svéd húsgolyó

(Szasza, 2009.05.26 21:41)

Ez tényleg egy király reci!
Nitta, hidd el nekem, jobb mint az ikeában.

Svéd húsgolyó

(Szamóca, 2009.05.23 15:42)

Végre egy recept, ami a férfiembereknek is tetszik! :)
Örülök neki!

húsgolyó

(Frici, 2009.05.23 12:35)

Baromi klasz recept, régóta kerestem, köszi hogy nálad megtaláltam. Fincsa lett a kaja.

IKEA

(Szamóca, 2009.05.22 09:40)

A férjem szerint finomabb, mint amit az IKEÁ-ban adnak. :)
De lehet, hogy csak azért finomabb, mert ez frissen készül.
Nálunk sült krumplival szereti a család, de természetesen főttel is készítheted.

IKEA

(Nitta, 2009.05.22 05:33)

Ez olyan lesz, mint amit az IKEABAN adnak? Ott főtt krumpli van hozzá. Sülttel finomabb?

Válasz Zolinak

(Szamóca, 2009.05.13 09:21)

Szia Zoli! (elpirulós szmájli)
Köszönöm a kedvességedet! Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.

svéd húsgolyó

(Zoli, 2009.05.07 20:27)

köszi a receptet, megcsináltam és nagyon jó lett
szuper nő lehetsz
gratulálok

Fotó

(Szamóca, 2009.04.29 07:10)

Sajnos nekem se megfelelő fényképezőgépem, se tudásom nincs ahhoz, hogy igazán jó képeket csináljak.
A te képeid viszont tényleg nagyon jók. És egyre jobbak.

Legjobb recept, legjobb fotó...

(Krumpliorr, 2009.04.29 01:40)

Nekem ez a kedvencem tőled! :) Szinte 2 naponta gondolok a felső képre! Ritka étvágygerjesztő, és gyönyörűséges!!!


« előző

1 | 2 | 3