Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


SVÉD HÚSGOLYÓK BARNAMÁRTÁSSAL - KÖTTBULLAR

2008.01.09

A recept egy kedves svéd rokontól származik. Állítólag eredeti. 

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz: 50 dkg finomra darált hús (vegyesen sertés és marha), 10 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma nagyon apró kockákra vágva, 1 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejszín, 2 mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fehér bors, kis csipetnyi őrölt szegfűbors.

A tejszínes barnamártáshoz: 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál szójaszósz, csipetnyi őrölt fehérbors, fél kiskanál pirospaprika, (ha van) húsleves (de jó helyette a víz is).

    

Kép

   

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy evőkanál vajon, de ne hagyjuk megbarnulni. A tojást villával kicsit verjük fel. Keverjük össze a tejszínnel, aztán adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk kb. 10 percig állni.
A darált húst gyúrjuk össze alaposan a vajas hagymával, a tejes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a fűszerekkel.

A masszából készítsünk diónyi gombócokat.

A maradék vajat melegítsük meg (de nehogy megégessük!), és állandóan rázogatva a serpenyőt, minden oldalukon süssük barnára a golyókat.

Krumplipürével, főtt vagy sült krumplival, tejszínes barnamártással és vörösáfonya lekvárral kínáljuk.

 

sved-husgolyo-szamoca-008-dd.jpg

 

 

A  tejszínes barnamártás elkészítése:

A vajba, amiben a húsgolyókat sütöttük, belekeverünk 2 evőkanál lisztet és fél kiskanál  pirospaprikát, kicsit megpirítjuk, felöntjük húslevessel (vagy vízzel) kb. tejföl sűrűségűre. Ízesítjük szójaszósszal, kis fehérborssal. Végül belekeverjük a tejszínt. Együtt felforraljuk. Megkóstoljuk hogy megfelelő-e a fűszerezése, esetleg még utánaízesítjük.

 

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

svéd húsgolyó

(obobi, 2013.09.23 13:09)

Én tegnap megsütöttem, egyből dupla adagot, mert nagyétkű a család, és mindenkinke nagyon ízlett biztos hogy még fogok ilyet csinálni. A dupla adagból kb 100-110 kis golyóbis lett.

aki főzött egy ilyet

(kóstoló, 2011.01.18 14:32)

Az IKEÁS sokkal jobb, mint ez! Ez egy vacak! Lehet bunkózni, aki akar, de igazság az igazság.

Re: aki főzött egy ilyet

(LALI, 2013.09.01 13:08)

Nagyon jó szakács tanfolyamok vannak az országban lehet oda kellene menned nem az IKEA-ba!:)

Svéd húsgolyó

(SZISZKA, 2013.09.01 13:04)

Jobb mint az Ikeás de ehhez kell egy jó szakács is de ez csak vicc nagyon egyszerű s tényleg finomabb mint az IKEÁBAN!Kösz a receptet!

sved husgombocok

(A&A, 2013.04.04 12:36)

Ma megcsinalom..A 'lohusos' ikeas botrany ota nem tudtunk venni husgombocot pedig a gyerkoceim imadjak:)

köttbullar

(Nicsak, 2013.03.21 15:07)

A Paprika TV vajon honnan "szedte" a receptet? :)
http://www.tvpaprika.hu/Receptek/S/Sved__Sved_husgomboc_kottbullar

Re: köttbullar

(Szamóca, 2013.03.23 11:30)

Köszönöm szépen a figyelmeztetést!
Viki

húsgolyó

(Irénke, 2012.11.17 23:52)

Már többször elkészítettem,egy dologra figyeltem igazán, hogy vajjal csináljam, mert az a nyitja az ízek eredetiségének.A receptet követve a szósz is fincsi lett.A gombóckáknak eszükbe sem jutott szétesni.A recept tökéletes, az eredmény alakulhat egyedien....:D)))) Méghogy "vacak"...

Svéd húsgolyó

(Zsolesz, 2012.09.20 21:13)

Kint is ettem ilyen ételt, és itthon is természetesen az IKEA-ban.
Nagyon ízletes étel.
Kint nem volt alkalmam megkérdezni a receptet és akkor nem is nagyon érdekelt. Itthon az IKEA-ban vettem belőle fagysztottat és a szószhoz port, de nem lehet mindennap oda szaladgálni.
Most először rászántam magam, hogy itthon nulláról indulva recept alapján készítem el. Erre a receptre esett a választás a sok közül.
Megcsináltam, nem is volt bonyolult és időigényes. KIVÁLÓ LETT!
Köszönöm a receptet, mostmár nem felejtem el és bármikor el tudom itthon készíteni.
Mindenkinek ajánlom!

Recept-..

(Vani, 2012.08.25 09:09)

Ez a recept ISTENI!! Eszméletlen most csináljuk 3x ! Mindenkinek ízlik :)
Életemben nem ettem még ilyen jót!<3

(Éva, 2012.04.06 19:15)

Ki fogom próbálni!

húsgolyó

(zsófi, 2011.12.03 21:31)

ez ugye nem az ikeás változat ugye nem az van leféyképezve és tényleg ilyen a ha elkészítem a receptet?

Re: húsgolyó

(Szamóca, 2011.12.03 21:37)

Kedves Zsófi!
Próbáld ki! Ha megnézed az itteni a hozzászólásokat, a döntő többség elégedett a recepttel.
(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a három kép mindegyikén kissé különbözőek a húsgolyók. :D Tudod, házi körülmények között nem sikerülnek egyformára.)

vacak?

(Ínyesmester, 2011.10.08 18:33)

Csak egy valaki mondta hogy vacak. De az arányokat nézve inkább ő egy balfék, és csak annyi a főzéstudománya hogy beteszi a félkészet a sütőbe.
Én tuti ezt fogom kipróbálni, majd beszámolok az eredményről.

recept

(Móci, 2011.07.18 18:36)

még ilyet, hogy vacak! ez a recept remek! :)
és lehet itt vitatkozni, h milyen az eredeti recept... kérdem én, melyik magyar háztartásban csinálják ugyanúgy a töltött káposztát? :)
nekünk nagyon bejött, pont a hétvégén fogom újra megcsinálni.
és a képek pedig gyönyörűek!

Húsgolyó

(Krinyabanya, 2011.07.12 14:03)

Kicsit egyszerűbben készítettem el a fenti recept alapján, sőt néhány alapanyag nem is volt itthon ezért helyettesítettem, de a végeredmény pontosan az IKEA husigolyóját hozta: pulykacomb-filéből készült, amit beledobtam a robotgépbe, mellé tettem egy fej hagymát, zsemlemorzsa hiányában egy fél maréknyi morzsolt kenyérbelet, szegfűbors helyett egy porrá őrölt szegfűszeget, a tejszínt kihagytam teljes egészében mert éppen elfogyott a hétvégi sütihez:) és a géppel állítottam össze a masszát. A gyerekek tágra nyílt szemmel kérdezték: "anya, mikor voltál az ikeában észre se vettük" :)

recept

(rolka, 2011.05.22 16:48)

Szia! A múlt hétvégi Ikeás étkezés után döntöttem el, hogy meg kell csinálnom nekem is ezt az ételt, ezért ma kipróbáltam a receptedet, és mindenkinek üzenem, hogy ennek nyugodtan álljon neki, mert eszméletlenül finom! A szósz nem olyan lett mint az Ikeás,(nem is volt ígérve) de igazán világbajnok!!!! Ezentúl gyakran fogom készíteni, Köszönöm!

svéd húsgolyó

(Katica, 2011.04.09 18:02)

Meglepett amit alább irtak, hogy vacak. Szeretném elmondani, hogy az eredeti svéd húsgolyó az bizony tojás nélkül van és a hagymát vagy reszelni vagy nagyon apróra kell vágni, friss sertés húsból készül és ami a lényeges még, hogy a kicsi lyuku tárcsán kell darálni, és vajba kisütni ropogósra és men esik szét és finom.
Naqgyon szeretem a receptedet.

Re: svéd húsgolyó

(Mare, 2011.05.10 20:21)

Hello,

Elövettem a svéd szakácskönyvem, ami annyira svéd, hogy svédül van írva (mi Stockholmban lakunk):) Szval e szerint 50-50% diszno-marha husból készül, zsmorzsával, tojás, reszelt hagyma es 40dkg husihoz ir 1,5 dl viz/tejet.
Ez nagyon hasonlit a fenti recepthez, ami biztosan nagyon finom:)

Az Ikeas husgomboc pedig (legalabbis szerintem) nem tul finom, fagyasztott golyobisok vannak mikrozva/szerencses esetben olajon sutve. Raadasul a cukortol édesek is...

Svéd húsgolyó recept

(Bogi, 2011.02.22 14:35)

Kipróbáltuk a receptet, nagyon finom lett! Máskor is el fogjuk készíteni.