Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SZÉKELYKÁPOSZTA

2008.01.08

Hozzávalók:

1 kg sertés comb vagy lapocka, 1 kg savanyúkáposzta, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál étolaj, só (a káposzta sósságától függő mennyiségben, de lehet, hogy nem is kell), 2 evőkanál őrölt pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, 3-4 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt köménymag.

 

Kép

 

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, 1 percig kevergetjük a forró olajban, aztán beleszórjuk a felkockázott húst, és addig keverjük, amíg a hús minden oldalról kifehéredik, kérget kap. Ekkor megszórjuk pirospaprikával és lehúzva a tűzről fölöntjük egy deci vízzel. Beletesszük a káposztát, megborsozzuk, beleszórjuk az őrölt köményt és jól megkeverjük. Beletesszük a babérleveleket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön legalább egy órát főzzük. (Ha kell, közben pici vizet öntünk néha alá.)

Amikor a káposzta és a hús is megfőtt, az étel készen van.

 

p1080453-dd.jpg

 

Tippek:

Van, aki a székelykáposztát kis tejfölös habarással készíti. Ha habarással akarod készíteni az ételt, amikor a hús és a káposzta már puha, adj hozzá egy deci tejfölben alaposan elkevert két csapott evőkanál lisztet. Az egészet keverd jól össze, és főzd együtt még tíz percig.

  

Kép

  

Nálunk többnyire a székelykáposztához húsgombócok is járnak.

A húsgombócok hozzávalói: 30 dkg darált hús, 20 dkg főtt rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás, 1 kiskanálnyi pirospaprika, só, őrölt bors.

A darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával. Formázható, viszonylag kemény masszát kell kapnunk. A masszából pingponglabdányi golyókat formázunk, és forró vízben kifőzzük őket.

A megfőtt székelykáposzta felét egy tűzálló tálba terítjük. Rárakjuk a megfőtt húsgombócokat. Betakarjuk őket a káposzta másik felével, aztán az egészet betesszük a sütőbe kb. 20 percre összemelegíteni.

Tejföllel megöntözve tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Az I. varia székelykáposzta

(Rönky Jóska, 2011.11.24 10:28)

A második variáció már töltöttbe hajlik.
Az elsőhöz nem árt egy kis füstölt oldalas, tarja, attól még jó kis stichet kap. És ne felejtsük hozzá a friss kenyeret és az erős paprikát, aki szereti, mint pl. én!

Re: Az I. varia székelykáposzta

(Szamóca, 2011.11.24 17:29)

Anyukám is füstölt húsokkal meg oldalassal csinálja. Az úgy talán már inkább toroskáposzta, de nagyon finom, az biztos. :)