SZÉKELYKÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg sertés comb vagy lapocka, 1 kg savanyúkáposzta, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál étolaj, só (a káposzta sósságától függő mennyiségben, de lehet, hogy nem is kell), 2 evőkanál őrölt pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, 3-4 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt köménymag.
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, 1 percig kevergetjük a forró olajban, aztán beleszórjuk a felkockázott húst, és addig keverjük, amíg a hús minden oldalról kifehéredik, kérget kap. Ekkor megszórjuk pirospaprikával és lehúzva a tűzről fölöntjük egy deci vízzel. Beletesszük a káposztát, megborsozzuk, beleszórjuk az őrölt köményt és jól megkeverjük. Beletesszük a babérleveleket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön legalább egy órát főzzük. (Ha kell, közben pici vizet öntünk néha alá.)
Amikor a káposzta és a hús is megfőtt, az étel készen van.
Tippek:
Van, aki a székelykáposztát kis tejfölös habarással készíti. Ha habarással akarod készíteni az ételt, amikor a hús és a káposzta már puha, adj hozzá egy deci tejfölben alaposan elkevert két csapott evőkanál lisztet. Az egészet keverd jól össze, és főzd együtt még tíz percig.
Nálunk többnyire a székelykáposztához húsgombócok is járnak.
A húsgombócok hozzávalói: 30 dkg darált hús, 20 dkg főtt rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás, 1 kiskanálnyi pirospaprika, só, őrölt bors.
A darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával. Formázható, viszonylag kemény masszát kell kapnunk. A masszából pingponglabdányi golyókat formázunk, és forró vízben kifőzzük őket.
A megfőtt székelykáposzta felét egy tűzálló tálba terítjük. Rárakjuk a megfőtt húsgombócokat. Betakarjuk őket a káposzta másik felével, aztán az egészet betesszük a sütőbe kb. 20 percre összemelegíteni.
Tejföllel megöntözve tálaljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
A második variáció már töltöttbe hajlik.
Az elsőhöz nem árt egy kis füstölt oldalas, tarja, attól még jó kis stichet kap. És ne felejtsük hozzá a friss kenyeret és az erős paprikát, aki szereti, mint pl. én!
Re: Az I. varia székelykáposzta
(Szamóca, 2011.11.24 17:29)Anyukám is füstölt húsokkal meg oldalassal csinálja. Az úgy talán már inkább toroskáposzta, de nagyon finom, az biztos. :)
Az I. varia székelykáposzta
(Rönky Jóska, 2011.11.24 10:28)