SZŰZÉRMÉK FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
1 kg szűzpecsenye, 1 kg vöröshagyma, 10 dkg mazsola (ha van, többféle), 5 dl fehérbor, 2 evőkanál méz, só, őrölt bors, étolaj.
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, és hosszában vastagabb félkarikákra szeleteljük.
A szűzpecsenyét 1,5-2 cm vastag érmékre vágjuk, a tenyerünkkel kicsit lelapítgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy mélyebb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat hevítünk. A szűzérméket közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük, majd kivesszük az olajból és félretesszük. (A sütési idő oldalanként 2 perc.)
A visszamaradt olajba beleszórjuk a hagymát, és kevergetve üvegesedésig sütjük. Hozzáadjuk a mézet, és tovább kevergetjük 3-4 percig. Felöntjük a bor felével, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a bor majdnem elpárolog. Ekkor beleszórjuk a mazsolát, beletesszük a hússzeleteket, ráöntjük a maradék bort, és kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Megint kivesszük a húsdarabokat, a visszamaradt hagymát pedig fedő nélkül besűrítjük.
A szűzérméket a mazsolás hagymával tálaljuk.