SZŰZÉRMÉK TEJSZÍNES GOMBÁVAL
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg szűzőpecsenye, 30-40 dkg gomba, 2 dl tejszín, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 fej mogyoróhagyma vagy kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál vaj (kb. 3 dkg), 1 evőkanál étolaj, 10-15 szál petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A húst kb. 1,5 cm vastag érmékre vágjuk a szálirányra merőlegesen. Nem klopfoljuk, csak tenyérrel kicsit kilapítgatjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Fölmelegítjük az olajat és a vajat. (Használhatunk csak vajat is, de önmagában elég könnyen megég és megkeseredik, ezért szoktam kis étolajat adni hozzá.) A zsiradékon mindkét oldalán megpirítjuk a húst, aztán kivesszük. A visszamaradt zsiradékba szórjuk az apró kockákra vágott hagymát, addig sütjük, amíg a hagyma üvegesedni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, fölszeletelt gombát, és addig keverjük, amíg a gomba levet nem ereszt. Visszatesszük a húst, ráöntjük a tejszínt, a lángot kicsire vesszük, az ételt letakarjuk, és addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Közben a szaft is besűrűsödik.
Mikor a hús megpuhult, levesszük a fedőt, az ételbe szórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és még 5-6 percig főzzük.