TÉSZTA HÚSGOLYÓKKAL
Hozzávalók:
35-40 dkg száraztészta.
A fasírtokhoz: 30 dkg finomra darált hús, 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 1 db tojás, 1 mokkáskanál só, egy-két csipetnyi őrölt bors, egy evőkanálnyi apróra vágott friss petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma reszelve.
A mártáshoz: 20 dkg darált hús, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 7-8 dl sűrű paradicsomlé, 1 kiskanálnyi apróra vágott friss bazsalikom, kakukkfű és oreganó (ha nincs friss fűszernövény otthon, csak szárított, akkor a szárítottból elég egy mokkáskanálnyi), só, cukor.
Elkészítés:
A fasírt hozzávalóit összegyúrjuk, és apró fasírtokat készítünk.
Egy-két evőkanál olajon üvegesre sütjük az apró kockákra vágott vöröshagymát, beletesszük a 20 dkg darált húst, belereszeljük a fokhagymát, és állandóan kevergetve megpirítjuk a húst. Ezután felöntjük paradicsomlével, megsózzuk, hozzáadunk egy kis cukrot (a paradicsom savanyúságától függő mennyiségben), beleszórjuk a fűszernövényeket. A mártást 10 percig főzzük. (Ha nagyon besűrűsödne, kis vizet adunk hozzá.) Ezután beletesszük az apró fasírtokat, és újabb 10 perc alatt összefőzzük az egészet.
A kész mártást sós vízben kifőzött tésztával összeforgatva tálaljuk. Az ételt megszórhatjuk reszelt sajttal.