Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


TÖLTÖTT KÁPOSZTA

2008.01.25

Hozzávalók (8 személyre):

1 kg savanyú káposzta, 20 nagy savanyú káposztalevél, 50 dkg darált hús (legjobb hozzá 40 dkg sertés comb, lapocka és/ vagy dagadó + 10 dkg húsos füstölt szalonna vagy más füstölt hús), 20 dkg főtt rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 egész tojás, 3-4 evőkanál étolaj vagy zsír,  2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanálnyi pirospaprika, só, őrölt bors, 5-6 db babérlevél, 1csapott mokkáskanál kömény, 2-3 evőkanál lecsó.

  

Kép

  

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, aztán a kiterített káposztalevelekbe töltjük úgy, hogy a káposztalevél középső, vastag erét éles késsel vékonyabbra vágjuk, aztán a levél egyik szélére egy púpos evőkanálnyi darált húsos tölteléket kanalazunk, erre két oldalról ráhajtjuk a levél szélét, és fölsodorjuk a tölteléket. Ha elfogytak a levelek, de marad még hús, formázzunk belőle gombócokat.

Amikor a leveleket megtöltöttük, a másik vöröshagymát is vágjuk apró kockákra, és egy nagy fazékban futtassuk át 2 evőkanál olajon. Szórjuk meg a maradék pirospaprikával, keverjük meg, vegyük le a tűzről és öntsük föl egy pohárnyi vízzel. Adjuk hozzá a köményt (lehet egész vagy őrölt is ízlés szerint), egy kis őrölt borsot, a lecsót és főzzük ezt a pörköltalapot kb. 5 percig.

Az apróra vágott káposztát kóstoljuk meg, hogy mennyire sós. Ha nagyon sós, mossuk át néhányszor bő hideg vízben.

Az apró káposzta egyharmadát terítsük egyenletes vastagságban a pörköltalapra. Erre tegyük rá a töltelékek (és a húsgombócok) felét.

  

Kép

  

Erre a megmaradt apró káposzta fele jön, amit megszórunk néhány babérlevéllel. Rátesszük a megmaradt töltelékeket (és húsgombócokat). Aztán az egésze befedjük a maradék káposztával. A káposzta tetejére is szórunk néhány babérlevelet, egy pici köményt és borsot.

 

Kép

  

Aztán az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és mérsékelt lángon 2 órát főzzük.

A főzés végén a lisztből és kis olajból készült rántással vagy a lisztből és 2-3 evőkanál tejfölből és egy deci vízből készült habarással besűrítjük. A sűrítés után az újraforrrástól számítva még 5-10 percig főzzük.

Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

  

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Erdélyi töltöttkáposzta???

(Tünde, 2013.10.22 23:53)

Én Erdélyből származok,konkrétan Kolozsvárról.Szüleim Hargita megyéből.Nem tudom az elnevezés téves vagy a recept,de nálunk nem tesznek pörköltet az igazi erdélyi töltött káposztába.A kömény se játszik :)
Ami hiányzik a receptből és nélkülözhetetlen a csombor meg kapor!Mi semmivel nem sürítjük.
Tiszteletben tartom mindenki receptjét,de ez a recept kizárolagosan Magyarország receptje.
Kb így készül a mi káposztánk: http://erdely.ma/mozaik.php?id=132833

eredeti?

(Kata, 2011.08.24 12:53)

Volt szerencsém Várfalván (Erdély) megkóstolni a töltöttkáposztát és a sendéglátómtól megkérdezni hogyan készült a finom étel.
Hát nem így.
Ők nem tesznek bele pirospaprikát.
Nem savanyú káposztából készül. És a fűszerezéshez kell csombor és kapor.
Persze tudom ahány ház annyi íz és szokás, de isteni finom volt!

Re: eredeti?

(elpa, 2012.12.23 10:18)

Az igaz, hogy ahány ház annyi szokás, de az a fajta töltött káposzta, amit te ettél az úgynevezett nyári töltött káposzta. Azért nem savanyított káposztából készült. Sőt az elkészítése is jelentősen eltér a savanyú káposztából készültektől.

Töltött káposzta

(Szamóca, 2011.08.25 17:36)

Kata, nagyon örülnék, ha megosztanád velünk a Várfalván tanult receptet.

Re: Töltött káposzta

(Szila, 2012.11.03 16:00)

A recept kíváló, de én másként csinálom.
A paprikából kevés kell bele, mert megváltoztatja az ízét.
Magyarosabb, ha csombor helyett egy kis majorannát teszünk a bors mellé. Mokkáskanálnyit morzsolunk szét a töltelékben. Én nem főzöm meg a riszt előre, hanem egyszerre párolódik a bundában a hússal. Sok levet fog felszívni e miatt. A káposztát egyszer mindig kimosom. Sok fokhagymát teszek bele, hogy jellege legyen. Az arányokat kell eltalálni. A fazék aljára szalonnabőrt helyezek, ha a hagyma és káposzta megpárolódott.

erröl

(bébi bobo, 2012.02.02 19:54)

sexy and i konow it

töltött káposzta

(Évi, 2010.03.19 07:22)

Imádom, nagyon jó recept!