Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KUGLÓF

2008.01.18

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg vaj, 10 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs (kihagyható), 10 dkg mandula vagy más dióféle. A díszítéshez olvasztott csokoládé és cukorgyöngyök.

  

Kép

  

Elkészítés:

A langyos tejbe beleteszünk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Beleszórjuk a maradék cukrot. A közepébe egy mélyedést nyomunk, és beleöntjük a fölfuttatott élesztőt a tejjel együtt. Hozzáadjuk a tojásokat, a kis darabokra vágott vajat, és az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.

A tésztát letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

A kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a mazsolával és a darált mandulával. Lazán fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy a rétest.

A tekercset alaposan kivajazott kuglófformába tesszük úgy, hogy a két végét kicsit összenyomjuk. Letakarva újra egy órát kelesztjük.

Ezután 180 fokos sütőben kb. egy órát sütjük. (Ha túl hamar pirul a teteje, takarjuk le alufóliával.)

A megsült kuglófot olvasztott csokoládéval öntjük le.

 

Tipp:

A mazsolát áztasd rumba, mielőtt a süteménybe rakod.

A tésztába reszelhetsz egy kis citromhéjat is.

A cukor egy részét helyettesítheted vaníliás cukorral.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.