Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


LIKŐRÖK HÁZILAG

2008.01.17

MEGGYLIKŐR

 

likor-016-ee.jpg Hozzávalók:
1 kg meggy, 5 dkg tört meggymag tüllbe kötve,  1 l ízesítetlen vodka (40% körüli alkoholtartalmú) vagy fél liter 95-96%-os gyógyszertári alkohol, 1 rúd fahéj, 1 rúd vanília,  30 dkg cukor.

Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk, egy maréknyi meggymagot összetörünk.

A meggyet, a meggymagot, a fahéjat, a fölhasított vaníliát egy kb. 3 liter űrtartalmú üvegbe rakjuk, rátöltjük a vodkát vagy az alkoholt, és jól lekötve három hétig napon (meleg helyen) érleljük. Közben naponta felrázzuk.

A három hét leteltével leszűrjük.

A cukorból és vodka esetén 2 dl, gyógyszertári alkohol esetén 7 dl vízből cukorszirupot főzünk. A leszűrt meggyes alkoholt a sziruppal feltöltjük. Üvegbe szűrjük, és fogyasztás előtt még pár napig (egy hétig) érleljük.

 

  

MEGGYLIKŐR MEGGYBEFŐTTBŐL

 

Hozzávalók:

1 nagy üveg (kb. 7 dl) meggybefőtt, 10-15 dkg cukor, egy rúd fahéj, fél citrom héja, pár szem egész szegfűszeg, 1 liter vodka (40-50%-os) vagy fél liter gyógyszertári alkohol (95-96%-os).

Elkészítés:

A cukorból és vodka felhasználása esetén 1 dl, alkohol esetén 6 dl vízből szirupot főzünk. A sziruphoz hozzáadjuk az 1 üveg meggybefőttet, az egészet együtt felfőzzük a fűszerekkel együtt. (A citrom héját nagyon vékonyan, csak a sárga részt lehámozva, nagyobb darabokban tesszük bele.)

A forrástól számítva még kb. 10-15 percig főzött keveréket hideg helyre tesszük, és megvárjuk, amíg kihűl. Ha kihűlt, több réteg tüllön vagy gézen átszűrjük. Felöntjük alkohollal vagy vodkával.

Fogyasztás előtt 1-2-3 hétig állni hagyjuk.

 

 

NARANCSLIKŐR

 

Hozzávalók:

1 liter ízesítetlen vodka vagy 5 dl liter gyógyszertári alkohol, 2 kg vastag héjú narancs héja nagyon vékonyan lehámozva (csak a narancssárga részre van szükségünk a likőrhöz), 50 dkg kristálycukor.

Elkészítés:

A narancshéjakat egy nagy (legalább 3 liter űrtartalmú) üvegbe tesszük, és leöntjük az alkohollal. Ezután 2-3 hétig állni hagyjuk.

A cukorból vodka esetén 5 dl, gyógyszertári alkohol esetén 1 liter vízből cukorszirupot főzünk.

A narancsos alkoholt leszűrjük. Hozzáadjuk a cukorszirupot. 1-2 hétig még állni hagyjuk. Ezután több réteg tüllön vagy gézen átszűrjük.

A végleges üvegébe töltjük, és akár rögtön fogyasztható, de minél tovább érik, annál finomabb.

 

 

NARANCSLIKŐR

 

Hozzávalók:

3 vastag héjú, lédús, nagy narancs vagy 2 narancs + 2-3 szem koktélnarancs (kumquat), 15 dkg cukor, 2 kis fahéjrúd (kihagyható, ha valaki nem szereti a fahéjas, fűszeres ízt), fél liter brandy.

Elkészítés:

A narancsokat nagyon alaposan lemossuk. A nagy narancsok héját nagyon vékonyan (csak a sárga részt) levágjuk. A narancsok levét kifacsarjuk. A koktélnarancsokat héjukkal együtt félbe vagy negyedekbe vágjuk.

A cukrot egy lábasban sokat kevergetve felolvasztjuk, egy egészen picit karamellizálhatjuk is. A felolvadt cukorba (a cukrot a tűzről levéve) beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott narancshéjat és a koktélnarancs darabokat. Felöntjük a narancsokból kifacsart lével, és visszatesszük nagyon kis lángra. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután levesszük a tűzről, és kihűtjük.

Amikor kihűlt (vagy már csak picit langyos), hozzáadjuk a brandy-t.

Az egészet egy fertőtlenített nagy befőttesüvegbe öntjük, az üveget lezárjuk, és meleg helyen (pl napos ablakban) érleljük. Közben naponta összerázzuk.

Az érlelési idő minimum két hét. De ha van rá idő, lehet akár egy hónap is.

Érlelés után a likőrt több réteg gézen vagy tüllön át a végleges üvegekbe szűrjük.

 

Tipp:

Nagyon dekoratív, ha az üvegekbe teszünk néhány darabkát a likőr készítésénél felhasznált koktélnarancsokból is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Likörök

(jános, 2013.06.21 17:30)

Elolvastam a recepteket, meggylikört biztos elkészítem, de magasabb alkoholtartalommal.

Lemoncelló

(Fagyöngy, 2010.06.22 21:42)

Nemrég halottam hogyan lehet házilag citomlikőrt (lemoncelló) készíteni.
Íme:
4 db citrom leve és reszelt héja,
100 gr cukor,
fél üveg vodka.
A hozzávalókat jól összekeverni és lehűteni.Azonnal fogyasztható, de gondolom ha pár napig érlejük még jobb lesz.

Likőr

(Szamóca, 2009.12.09 11:26)

Azok szerint, akik kóstolták, finom vele.
De nyugodtan elkészítheted pl. ízesítetlen vodkával is.

gyors n.likőr

(Anna, 2009.12.09 11:14)

Kedves Szamóca, nagyon kedves vagy, köszönöm. Nem hangzik rosszul. Kipróbálás tuti. :) A brandy nem túl karakteres ízű hozzá?

Likőr

(Szamóca, 2009.12.09 10:45)

Szia Anna!
Sok sikert az elkészítéséhez! Remélem, ízleni fog!
Viszont beírok neked egy gyorsabb narancslikőrt, ami szilveszterre már iható. (Bár az sem árt meg neki, ha tovább áll.)

narancslikör

(Anna, 2009.12.09 10:30)

Annyira kár, hogy nem vettem észre hamarabb. Így még szilveszterre sem "érik" be. (:
Ennek ellenére elkészítem.