Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KONYHAI MÉRTÉKEGYSÉGEK

2009.01.18

 

Konyhai mértékegység

Súlya
körülbelül

1 csapott evõkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál liszt 2 dkg
1 liter liszt 65 dkg
1 csapott evõkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott evõkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evõkanál só 1,5 dkg
1 csapott kávéskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg
1 csapott evõkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evõkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
1 csapott evõkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál cukor 2 dkg
10-12 közepes burgonya 1 kg
8-10 közepes alma 1 kg
1 nagyobb fej káposzta,
vagy kelkáposzta
1 kg
1 kávéscsésze 1 dl
1 vizespohár 2-2,5 dl
1 borospohár 1-1,5 dl
1 levesestányér
a belsõ karimáig
2,5 dl
1 késfoknyi vastagság kb. 3 mm

 

1 merőkanál 65 ml
1 evőkanál 15 ml

1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1 bögre 250 ml
1 csésze 100 ml

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor 2 dkg
1 bögre bab (1 bögre = 2,5 dl) 30 dkg
1 bögre rizs 25 dkg
1 bögre kukoricaliszt 20 dkg
1 marék savanyú káposzta 35 dkg
1 marék sóska: 10-15 dkg
                                       

                      

 

Szokásos konyhai mértékegységek

késhegynyi

kiskanálnyi

csapott evőkanálnyi (vagy diónyi)

púpozott
evőkanálnyi

tojásnyi

fűszerpaprika, bors

0,2 dkg

0,4 dkg

0,7 dkg

1 dkg

-

zsemlemorzsa, túró, gríz

-

-

1,2 dkg

1,6 dkg

-

só, liszt, cukor

0,5 dkg

1 dkg

1,5 dkg

2 dkg

-

víz, tej, tejföl, mustár, paradicsompüré, lekvár

-

1 dkg

1,5 dkg

-

-

zsír, vaj, margarin, rizs, olaj, tarhonya

-

1,5 dkg

2 dkg

3 dkg

5 dkg

 

 

Miből mennyit vegyünk?

Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg

 

 

Sütő hőmérsékletek

Fahrenheit fok

 

Celsius fok

 

Sütő

 fokozat

230 °F

110 °C

1/4

265 °F

130 °C

1/2

285 °F

140 °C

1

300 °F

150 °C

2

340 °F

170 °C

3

355 °F

180 °C

4

375 °F

190 °C

5

390 °F

200 °C

6

430 °F

220 °C

7

445 °F

230 °C

8

465 °F

240 °C

9




Alapanyagok súlya általában:
csokoládé 1 tábla / 10 dkg
friss élesztő 1 csomag / 5 dkg
étkezési zselatin 1 csomag / 25 g
joghurt 1 pohár / 2 dl
kefir 1 pohár / 2 dl
kókuszreszelék 1 csomag / 10 dkg
pudingpor 1 csomag / 40 g
sütőpor 1 csomag / 12 g
szalalkáli 1 csomag / 15 vagy 20 g
tejföl 1 pohár / 2 dl
túró 1 csomag / 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag / 10 g

 

 

Néhány alapanyag jellemző méretei

kicsi

közepes

nagy

alma

8-10 dkg

10-12 dkg

20-22 dkg

burgonya

5-7 dkg

8-10 dkg

14-18 dkg

citrom

 

10-15 dkg

 

fehérrépa

 

6-8 dkg

 

karalábé

 

25-35 dkg

40-45 dkg

karfiol

 

60-70 dkg

1,4-1,8 kg

káposzta

 

70-80 dkg

1 kg

körte

15-20 dkg

20-25 dkg

25-30 dkg

padlizsán

15-20 dkg

25-35 dkg

40-45 dkg

paradicsom

3-4 dkg

8-9 dkg

16-20 dkg

sárgarépa

 

8-12 dkg

15-20 dkg

sárgabarack

3-4 dkg

6-7 dkg

9-10 dkg

tojás (tyúk)

 

5-6 dkg

 

tojássárgája (tyúk)

 

1,6-2 dkg

 

tojásfehérje (tyúk)

 

3-3,5 dkg

 

vöröshagyma

2 dkg

5 dkg

10 dkg

zöldpaprika

4-6 dkg

7-9 dkg

16-20 dkg

 

 

Régi magyar mértékegységek:

font = 56 dkg (ez a magyar vagy másképp bécsi font)
lat = jellemzően 1,75 dkg (különböző helyi verziókban: 1,4-1,9 dkg)
nehezék = 0,44 dkg (negyed lat)
icce = jellemzően 8,5 dl (különböző helyi verziói 6-9 dl közöttiek)
meszely = 4,2 dl (fél icce)
pint = 1,7 liter (két icce)

 

 

 

Angolszász mértékegységek átváltása:
1 ounce /28 gramm
1 1/4 ounces /35 gramm
1 1/2 ounces /42 gramm
2 1/2 ounces /70 gramm
4 ounces /112 gramm
5 ounces /140 gramm
8 ounces /224 gramm
10 ounces/ 280 gramm
15 ounces /426 gramm
16 oz (1 lb) /455 gramm
1 gramm/ 0.035 ounce
50 gramm /1.75 ounces
100 gramm/ 3.5 ounces
150 gramm/ 5.25 ounces
200 gramm/ 7 ounces
250 gramm/ 8.75 ounces
300 gramm/ 10.5 ounces
500 gramm/ 17.5 oz (1 lb)
1 kg 2.2 lbs

1/4 cup /60 ml
1/2 cup /120 ml
3/4 cup /180 ml
1 cup /240 ml
1 1/4 cups /300 ml
1 1/2 cups /360 ml
2 cups /480 ml
2 1/2 cups/ 600 ml
3 cups /720 ml
4 cups (1 quart)/ 0.94 l
1.06 qt /1 l
4 qt (1 gallon) /3.8 l
50 ml /0.21 cup
100 ml /0.42 cup
150 ml/ 0.63 cup
200 ml /0.84 cup
250 ml /1.06 cups
1 l /1.05 quarts

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sutik

(noemi, 2016.07.20 11:01)

menyi kalan a 10 dkg porcukor?

kg/l

(klári, 2013.07.21 11:01)

1kg cukor az ? liter
Csak literes mérőedényem va :-)

a békákról

(ablak, 2013.04.14 12:08)

utálom a békákat

Rizs

(Gabóca, 2013.04.08 20:45)

Az 1 bögre rizst nzersen számítod?

Porcukor

(Szamóca , 2010.05.04 17:07)

15 gramm

cukor

(Bea, 2010.05.04 14:39)

És porcukorból egy csapott ecőkanál kb hány gramm?

Cukor

(Szamóca, 2010.05.04 14:05)

Kristálycukrot.

cukor

(Bea, 2010.05.04 14:03)

A 2. táblázatnál a cukor alatt porcukrot vagy kristálycukrot kell érteni?nagyon sürgős lenne

:)))

(Szamóca, 2010.02.05 16:59)

Örülök, ha hasznos az oldal.

elismerés

(Danikó, 2010.02.03 21:59)

Kedves Szamóca!
Ez az oldal nagyon nagy segítség. Már régóta kerestem valami hasonlót. Ez így tökéletes, ahogy van. Köszönöm.
A lányaimnak is kinyomtatom.

isteni

(khan, 2010.02.02 07:28)

ez egy hatalmas segítség. thx.

Anitának

(Szamóca, 2010.01.26 11:06)

Köszönöm szépen!

:))))))))))))

(Anita, 2010.01.23 22:13)

Kedves Szamóca!

Szuper az oldalad, alig várom hogy kipróbálhassam a recepteket:):):)

:)))

(Szamóca, 2009.07.31 10:33)

Köszönöm!

Mindenről

(Virág, 2009.07.31 10:30)

Nagyon jók a cikkeid!