Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PRAKTIKAGYŰJTŐ

2009.03.11

Kedves sütni-főzni szerető lányok, fiúk,
anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák!

 

Nagyon hálás lennék minden olvasóm és a magam nevében is, ha ezen az oldalon megosztanátok velem az általatok ismert sütési-főzési-háztartási praktikáitokat, ötleteiteket.
Könnyítsük meg egymás életét kincset érő fortélyokkal!
Köszönöm szépen!

Szamóca 

Ide írd a kincset érő praktikákat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

HÚSVÉTI TOJÁSOK FESTÉSE

(Judit, 2009.04.01 07:16)

A tojásokat 20-30 percig - akár a festőanyaggal egyszerre – kell keményre főzni.

A tojásokat festés előtt írókával megrajzolhatjuk, vagy a megfestett tojások héjáról lekapargathatjuk egy tűvel a festéket, így szép mintás tojásokat kapunk.
Hogyan kell természetes anyagokkal tojást festeni?

A festés lépései:

1. főzzük meg a festéshez használandó növényeket
2. adjunk a főzethez egy kanál ecetet
3. helyezzük a még forró tojásokat a forró festőlébe, és várjunk 10-15 percet

mitől esik össze a sütés végén a tészta?

(Alexandra, 2009.03.20 20:50)

- a kelleténél több folyadékot adtunk a tésztához
- túl sokáig vertük a habot
- hogy ezt elkerüljük, mindig pontosan tartsuk be a hozzávalók mennyiségét
- a megsült tésztát rövid ideig hagyjuk még a kikapcsolt sütőben a sütés végén

CSOKOLÁDÉMÁZ

(Mókica, 2009.03.20 13:54)

1. variáció:
8 dg margarin, 10 dg porcukor, 1 ek tej, 1 ek étkezési keményítő, 1 ek kakaó - szépen lassan összeolvasztani, nem forralni. Ez a mennyiség egy kisebb tepsire elég.
2. variáció:
Egyszerű főzőcsokiból akkor lesz szép fényes a bevonat, ha minden 10 dg-hoz hozzáadsz 1 ek olajat és vízfürdőben felolvasztod.

CSOKIMÁZ FRUZSIKÁTÓL

(Szamóca, 2009.03.19 11:40)

Csokimáz FRUZSIKÁTÓL

20 deka porcukor
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál étolaj (nem oliva)
3 evőkanál forróvíz

Összemelegíteni egész addig, amíg a cukor elolvad (ne legyen szemcsés).
Ekkor ráöntöd a süti közepébe, gyors mozdulattal elkened.
Hagyod dermedni.
Nagy gáztepsi méretű süti tetejére elég.

Hagymás praktikák

(Anci, 2009.03.19 07:04)

A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét.

A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk.

Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport használunk, 1 mokkáskanál fokhagymapor 4 gerezd fokhagymának felel meg.

A vöröshagyma nem könnyeztet, ha előtte (alufóliába csavarva) néhány percre mélyhűtőbe tesszük.

Fánk

(Daisy, 2009.03.18 10:37)

A fánkok nagyon lazák lesznek, ha a tésztához víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk.

hússütés

(Klári néni, 2009.03.18 07:25)

- A csirkét 170 Celsius-fokon süsse. Ha melegebb a sütő, a hús kívül kiszárad, belül nyers marad. Csak az utolsó öt percre vegye melegebbre a sütőt vagy kapcsolja be a grillezőt, így ropogós lesz a csirke.
- A rántott hús zaftosabb, ha panírozás előtt bekeni egy kis mustárral.
- A töltött hústekercseknek nehezen sül át a közepe. Süsse nagy lángon, majd öntse fel egy kis folyadékkal a tepsit, és párolja puhára a húst.
- Rablóhús készítése előtt áztassa fél óráig a hurkapálcikát vízbe, nehogy a sütéskor megégjen.
- Ha ragut készít, sütés előtt forgassa a húsokat étkezési keményítőbe. A hús porhanyósabb lesz, szaftját nem kell besűríteni.
- A kolbász sütés közben fröcsköl. Ezt megelőzheti, ha sütés előtt megmossa, szárazra törli és villával megszurkálja.

BAB-, LENCSEFÉLÉK FŐZÉSE

(móci, 2009.03.17 14:58)

Hamarabb megpuhulnak, és könnyebben emészthetőek a hüvelyes zöldségek, ha főzővizükbe kevés szódabikarbónát szórunk, és csak forrás után sózzuk meg őket.

A szárazbabot főzés előtt gondosan válogassuk át, a kavicsoktól, szeméttől tisztítsuk meg, majd többször mossuk át.

Hogy meggyorsítsuk a főzést, hideg vízben áztassuk néhány óráig. A víz hőmérséklete ne legyen magasabb 15 C foknál, mert különben a bab besavanyodik, és akkor már nem főzhető puhára.

A forrásban lévő vizet ne hűtsük le, a főzőléhez hideg vizet ne töltsünk, mert a bab szétreped.

VANÍLIÁS CUKOR HÁZILAG

(Kistücsök, 2009.03.16 14:50)

Jól zárható üveget tölts fel cukorral, kb. fél kilóhoz végy két-három szál vanília rudat, kapard ki és keverd el a cukorral. A kikaparat vaníliarudakat is tedd hozzá (vagy a kikapart vaníliarudakat egy kis cukorral kávédarálón őröld meg, és keverd a többi cukorba). Kb. egy púpozott evőkanál házi vaníliás cukor egyenlő egy zacskónyi vaníliás cukorral.

FÁNKSÜTÉSI TANÁCSOK

(ezüsteső, 2009.03.16 13:43)

- Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.

- Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szoba hőmérsékletűnek kell lennie.

- A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.

- A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni.


- Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.

- A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.

- A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.

- Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.

- Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.

Lekvár

(Paradise, 2009.03.14 14:07)

Ha olyan lekvárt vagy dzsemet készítesz, ami vagy gyümölcsdarabokat tartalmaz, akkor szilárdulás közben párszor fordítsd meg az üveget, hogy a darabok egyenletesen keveredjenek el az üvegben.

Csokibevonat süteményekre

(Paradise, 2009.03.14 14:06)

Mielőtt a süteményt vagy tortát olvasztott csokoládéval bevonnánk, vékonyan kenjük meg felforrósított baracklekvárral. Ez szigetel, így nem szívódik be a csokoládé a tésztába.

Dió

(Paradise, 2009.03.14 14:05)

Finomabb, intenzívebb ízű lesz a süteménybe tett dió, ha meleg sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk, csak utána daráljuk meg. A dió a tél végén felfrissül, jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük, aztán langyos sütőben megszárítjuk.

Befőzni való gyümölcs hámozása

(Paradise, 2009.03.14 14:03)

Könnyen lehúzható az őszibarack, a sárgabarack, a paradicsom héja, ha a gyümölcsöt hámozás előtt szűrőkanálba téve egy percre forró vízbe mártjuk, és utána azonnal jégkockákkal hűtött hideg vízbe rakjuk.

Húsleves

(Paradise, 2009.03.14 14:01)

Fontos, hogy a húst hideg vízben tegyük fel főni. A fokozatosan melegedő vízben az ízek lassan oldódnak ki, de ha forró vízbe rakjuk, a hús felületén kicsapódó fehérjeréteg ezt megakadályozza. Ügyeljünk arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon, és ne kevergessük, mert különben zavaros lesz.

Hústű

(Paradise, 2009.03.14 14:00)

A hústűt használat előtt mindig olajozzuk be, így nemcsak könnyebben jön ki a húsból, de a mosogatása is egyszerűbb, mert nem tapad rá a megsült hús.

Jégkocka

(Paradise, 2009.03.14 13:59)

Kitűnő frissítő nyáron a gyümölcsléből készült jégkocka. Nyári italainkat nemcsak hűsíti, de ízesíti is. Jégkocka készítéséhez mindig forralt vizet használjunk.A jégkockákba egy-egy szem apró gyümölcsöt (málnát-epret-ribizliszemeket) is tehetünk.

Kelt tészta

(Paradise, 2009.03.14 13:55)

A kelt tészta sütés közben gyakran összeesik. Ha még nyersen egy szál makarónit dugunk a közepébe, azon a felesleges gőz sülés közben elpárolog, és a kelt tészta szép magas marad. A tésztát hidegen is elkészíthetjük, ami azt jelenti, hogy hidegen összedolgozzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára. Másnapra így is megkel.

Panírozás

(Paradise, 2009.03.14 13:54)

A húst és a halat panírozás előtt szárazra kell törölni, hogy ne váljon le róla a kéreg. A panírozott húst forró zsiradékban sütjük ki. Ha a panírozás vége felé úgy látjuk, hogy nem lesz elég a tojás, de már nem akarunk újat feltörni, pótoljuk egy kevés tejjel. Panírozáskor a zsemlemorzsába keverhetünk reszelt parmezánsajtot vagy kókuszt vagy mogyorót.

Rántott sajt

(Paradise, 2009.03.14 13:52)

Sütéskor nem folyik ki a sajt a bundából, ha panírozás előtt rövid időre fagyasztóba tesszük.